Eveniment

Industria a crescut in trimestrul II cu cel mai slab ritm din ultimul an si jumatate

Industria a crescut in trimestrul II cu cel mai slab ritm din ultimul an si jumatate

Click pentru imaginea marita

10.09.2007, 18:20 14

Ritmul din trimestrul al doilea al acestui an este cel mai mic inregistrat de la sfarsitul lui 2005, cand cresterea industriei era afectata de inundatii, dar si de aprecierea foarte rapida a leului.
In aceste conditii, pe prima jumatate a anului industria a inregistrat o crestere cu 5,9% fata de acelasi interval al lui 2006, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.
Din moment ce evolutia economiei este strans corelata cu cea a industriei, industria a fost responsabila pentru incetinirea economiei in ansamblul sau si in trimestrul al doilea. Cresterea economica a fost de 5,6% in primul semestru, fata de 6% in primul trimestru. De altfel, industria are o pondere de 27% in economie (PIB), a doua ca marime dupa cea a serviciilor.
Dar nu numai industria a franat cresterea economica. Scaderea puternica, de aprape 11%, inregistrata in agricultura in trimestrul doi a fost de asemenea responsabila pentru pierderea de viteza a economiei, in timp ce impozitele nete pe produs (impozitele indirecte minus subventiile acordate pe produs) au fost cu 0,2% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In primul trimestru, impozitele nete scazusera cu 7,8%, din cauza modificarii regimului de TVA aplicat importurilor.
Desi economia a inregistrat o incetinire evidenta, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, este increzator ca PIB va accelera in semestrul al doilea.
"Ne-am propus pentru acest an o crestere economica de 6,5%, dar secera a dat peste cap aceste prognoze. Trendul ramane favorabil. Acum inregistram o crestere economica de 5,8% (pe primul semestru - n. red.) si speram ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca 6%", a declarat Vosganian ieri, citat de agentia Mediafax. Ministrul nu a aratat insa pe ce isi bazeaza aceste estimari.
Desi cresterea PIB a fost semnificativ mai mica decat anticipase piata, analistii raman increzatori in evolutiile economcie de anul acesta.
"Consideram ca situatia nu este atat de rea pe cat sugereaza cifrele. In ciuda ratei reduse de crestere a PIB din primul semestru, activitatea economica a ramas puternica", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
El subliniaza ca incetinirea a fost provocata de probleme de productie din agricultura si de scaderea impozitelor nete, insa fara influenta acestor doi factori, PIB-ul ar fi inregistrat in primul semestru o "crestere ridicata", de aproximativ 8%.
Cel mai dinamic sector din economie raman constructiile, care au accelerat usor in trimestrul al doilea, pana la un ritm de 32%. Constructiile reprezinta singurul domeniu care a accelerat in trimestrul al doilea fata de primul. In schimb, serviciile, care au avut cea mai mare pondere in formarea PIB (peste 51% in primele sase luni), au incetinit usor, de la 6,4% in T1 la 6,2% T2.
Pe partea de cheltuieli, cel mai dinamic segment au fost investitiile: formarea bruta de capital fix a accelerat cu 19,4% in trimestrul al doilea, de la 17% in primele trei luni ale anului, fiind astfel principalul motor de crestere. Consumul privat a marcat din nou o crestere puternica, de 11,5%. Totusi, dinamica a fost ceva mai lenta decat in primul trimestru, cand crescuse cu 12,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO