Eveniment

Industria incepe sa-si mareasca numarul de angajati

Industria incepe sa-si mareasca numarul de angajati

Click pentru imaginea intreaga

26.06.2007, 17:35 18

Numarul de angajati din industrie a crescut usor de la inceputul anului, indicand o posibila inversare de tendinta, pentru prima data in ultimii 17 ani. Mai mult, estimarile managerilor din industrie pentru lunile viitoare oscileaza intre o stagnare si o crestere usoara a numarului de salariati, excluzand pentru prima data din discutie continuarea disponibilizarilor.
Efectivul salariatilor din industrie a scazut pana sub 1,6 milioane de persoane la inceputul anului, pentru a se redresa cu circa 10.000 la finele lunii aprilie, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS). In urma cu patru ani, in industrie lucrau 1,8 milioane de romani, cu aproape 13% mai multi decat in prezent. In 1990, industria numara 3,85 milioane de salariati.
Acum, numarul acestora pare sa se fi stabilizat peste 1,6 milioane, dupa scaderea continua din ultimii 17 ani. Conform INS, care efectueaza lunar sondaje cu circa 6.900 de manageri, din care peste 1.500 din industria prelucratoare, perspectiva numarului de angajati este stabila pentru urmatoarele luni. In premiera, managerii din industrie spun acum ca nu vor mai da afara din personal, conform sondajelor INS de anul acesta.
Potrivit Grupului de Economie Aplicata (GEA), care efectueaza un sondaj asemanator, dar trimestrial si pe circa 100 de companii din industrie, numarul salariatilor din domeniu ar putea chiar sa creasca in trimestrul doi al anului, continuand evolutia din primele luni. Astfel, se formeaza conditiile unei inversari de trend in disponibilizarile din industrie, continue in ultimii 17 ani. Ce anume cauzeaza aceasta schimbare?
"Ne aflam in al doilea an de crestere puternica a productiei industriale, iar restructurarea se apropie de sfarsit in industria extractiva si cea energetica, de exemplu", comenteaza Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
In opinia sa, companiile si sectoarele care au luat masuri de restructurare se apropie de finalizarea acestui proces, ele avand acum nevoie de angajari suplimentare pentru a sustine cresterea cererii si a productiei. "In ultimii ani, amplitudinea restructurarii s-a redus semnificativ, procesul fiind aproape de final in unele ramuri", a precizat el.
La nivel macro, numarul de salariati s-a plasat deja de mai multi ani pe un trend de crestere, mai accelerat in ultimii doi ani. Numai in ultimul an (aprilie 2006 - aprilie 2007), numarul salariatilor a crescut cu 125.000. Fata de acum patru ani, numarul salariatilor din economie este mai mare cu 220.000.
Daca asteptarile sunt corecte, anul acesta ar putea aduce prima crestere a numarului de salariati din industrie din ultimii 6 ani si a doua de dupa 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO