Eveniment

Industria îşi continuă declinul început în toamna trecută şi intră în „zona de contracţie“

Industria îşi continuă declinul început în toamna...

Autor: Iulian Anghel

23.02.2016, 00:06 527
În prima lună din 2016 activitatea în industrie a frânat puternic comparativ cu decembrie, o evoluţie începută în toamna lui 2015 care a culminat în ianuarie cu intrarea în „zona de contracţie“. „Situaţia a continuat să se deterioreze. Era previzibil. Căderea începuse în septembrie 2015. În plus, se pare că ianuarie e în general o lună critică“, comentează Petre Datculescu, directorul IRSOP, una dintre instituţiile care realizează Barometrul Industrial.

Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) publicat ieri, faţă de decembrie activitatea industrială a intrat în ianuarie în „zona de contracţie“ pentru prima dată din ianuarie 2015 încoace - ceea ce înseamnă că majoritatea şefilor de companii au văzut în luna ianuarie o re­strângere a activităţii în industrie. Barometrul Industrial este un sondaj realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale puternice din rândul principalelor 15.000 de companii industriale din România. Şefii companiilor arată cum stau lucrurile din pers­pectiva lor şi ce aştepări au pentru viitor.

Potrivit documentului citat, „Indicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire mersul industriei, în ansamblul ei) a scăzut de la 63 de puncte în septembrie la 60 de puncte în noiembrie, 51 de puncte în decembrie, pentru a ajunge la 44 de puncte în ianuarie. Nivelul din ianuarie a trecut în zona negativă, cu 6 puncte sub pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie. „Declinul s-a amplificat, în principal pe fondul scăderii continue a comenzilor noi, al costurilor de producţie ridicate, al preţurilor mici încasate de firme pentru produsele lor şi al stagnării cheltuielilor pentru înnoirea capacităţilor şi echipamentelor capabile să susţină creşteri pe termen lung“, explică Barometrul.

Scăderea activităţii în industrie este reflectată şi în datele Institutului Naţional de Statistică. Activitatea s-a contractat mai ales în a doua parte a anului trecut astfel că, pe întreg anul 2015, producţia industrială s-a majorat cu doar 2,7% (serie brută) an/an, într-un ritm net inferior celui anticipat de Comisia Naţională de Prognoză - 3,6%.

Ritmul de creştere de anul trecut a fost cel mai slab din 2012 încoace şi a fost pus de economişti pe seama lipsei de investiţii în industrie. Investiţiile în economie au început să crească abia în trimestrul al patrulea din 2014, au continuat anul trecut în primele trei trimestre (nu există date pentru T4 2015), dar ritmul lor anual a fost cel mai probabil modest (spre un 4%), dacă avem în vedere căderile grave, chiar şi de nouă puncte procentuale, din anii anteriori.

Industria contribuie cu 23 - 24% la formarea PIB, dar în 2015 datele ar putea arăta că nu a avut un impact semnificativ asupra creşterii economice de 3,7%. Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză anticipează un avans al industriei de 2,9%.

Deocamdată, şefii de companii văd o contracţie a industriei în ianuarie, dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în ianuarie 2015, lună urmată de o revenire.

În ianuarie 2016 „indexul de difizare“ al producţiei industriale a intrat sub pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie. Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

În ceea ce priveşte ceilalţi indicatori, indicatorul pentru comenzi noi a coborât în ianuarie faţă de decembrie de la 52 la 44 de puncte, indicatorul pentru costuri de producţie a urcat de la 56 la 58 de puncte (ceea ce, în acest caz, arată o înrăutăţire a situaţiei), iar indexul preţurilor încasate a scăzut de la 50 la 48 (ceea ce, iarăşi, arată o înrăutăţire – vezi notele din subsolul tabelului).

În privinţa volumul comenzilor neexecutate acesta s-a redus semnificativ în ianuarie (index 33 faţă de 42 în decembrie, ceea ce este bine), lucru care arată – comentează autorii Barometrului - că firmele au livrat ce au avut de livrat, fără să reumple integral portofoliul de comenzi.

„Această situaţie poate semnala un exces de capacitate în raport cu cererea, cu consecinţe negative, pentru că duce la scăderea preţurilor.“

De asemenea, indicatorul pentru numărul angajaţilor se află în ianuarie în zona de contracţie (46 în ianuarie faţă de 45 în decembrie), semn că firmele nu par să angajeze personal suplimentar şi ar putea să recurgă la disponibilizări.

Totuşi autorii Barometrului arată că există şi indicii care sugerează o posibilă redresare.

„Există şi indicii de revigorare. E posibil ca scăderea să fie temporară. Vom vedea în februarie şi martie“, comentează directorul general al IRSOP.

Potrivit Batometrului, indicatorul pentru stocuri a scăzut de la 50 în decembrie la 43 în ianuarie, ceea ce înseamnă că firmele au avut piaţă pentru produsele lor şi vor încerca să reumple stocurilei. De asemenea, exporturile şi importurile au cunoscut o revigorare, probabil în contextul livrării comenzilor cu scadenţă la finele anului 2015.

În privinţa viitorului, Barometrul arată că managerii rămân totuşi optimişti, în ciuda situaţiei de început de an.

Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) s-a situat în ianuarie la 68 de puncte faţă de 58 în decembrie. Anul trecut în ianuarie avusese 71 de puncte, nivelul cel mai ridicat din ultimele 15 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO