Eveniment

Industria îşi revine susţinut, în schimb construcţiile suferă

Industria îşi revine susţinut, în schimb construcţiile suferă
07.07.2010, 23:45 25

În timp ce industria rămâne pe plus şi mai dă speranţe,construcţiile, care au fost unul dintre motoarele economiei în aniide boom, îşi continuă căderea liberă în condiţiile în care nu semai deschid noi şantiere.

Cu un singur motor în funcţiune - industria, care răspundecererii de pe pieţele externe - economia nu are şanse să îşi revinăîn 2010. Măsurile dure de ajustare adoptate de guvern prinreducerea salariilor bugetarilor şi majorarea TVA anihileazăconsumul, iar în lipsa investiţiilor publice firmele nu mai găsescpieţe pentru produsele şi serviciile lor. Iar bancherii cer încontinuare dobânzi mari la creditele pentru populaţie chiar dacăniciun client nu le calcă pragul. Fără impulsionarea consumului,economia nu-şi va reveni. Oamenii de afaceri şi analiştii şi-aurevizuit recent estimările, anticipând o contracţie care ar puteaajunge şi la 3% în 2010, după ce în primăvară toată lumea seaştepta la revenirea economiei pe plus.

Există totuşi şi unele semnale pozitive care vin din zonaindustriei şi a exporturilor. Cele mai recente date arată că cifrade afaceri şi comenzile noi din industrie au urcat în mai cu 14,4%şi, respectiv, 22,5%faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Cifrade afaceri din industrie a avansat datorită creşterii industrieiprelucrătoare cu 15%, în condiţiile în care industria extractivăs-a redus cu 0,2%, potrivit INS.

În ceea ce priveşte comenzile noi din industrie, evoluţiafavorabilă s-a datorat în principal creşterilor din industriabunurilor de capital (Ă29,1%), industria bunurilor intermediare(Ă22,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (Ă16,4%).În primele cinci luni din 2010 comenzile noi din industrie aucrescut cu 21,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Exporturile sunt soluţia de supravieţuire a producătorilor,având în vedere că cererea de pe piaţa autohtonă, afectată dediminuarea puterii de cumpărare, nu reprezintă o alternativă pecare să se poată baza prea mult. Potenţialul exporturilor este însălimitat, având în vedere perspectivele de relansare lentă a ţărilordin UE, precum şi ponderea redusă a exporturilor în PIB, de circa30%. Exporturile au continuat ascensiunea în aprilie într-un ritmaccelerat, urcând cu 33,3% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, favorizate de cererea externă.

Oxford Economics vede contracţie de 2,6%

Oxford Economics a revizuit previziunile privind contracţiaeconomiei României în acest an, de la 0,6% la 2,6%, anticipând oscădere bruscă a cheltuielilor de consum în al doilea trimestru încondiţiile unor preţuri considerabil mai mari. Analiştii considerăcă incertitudinea fiscală mare, adoptarea unor măsuri deausteritate suplimentare, lipsa perspectivelor pentru diminuareadobânzii de politică monetară, reglementarea mai strictă şi testelede stress din UE indică existenţa unor perspective slabe pentruinvestiţii private.

22,5% - comenzile noi din industrie în luna maicomparativ cu mai 2009.

14,4% - creşterea cifrei de afaceri dinindustrie în mai

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO