Eveniment

Inflaţia a întrecut iar aşteptările pieţei, analiştii încep să se gândească la majorări de dobândă de la BNR

Inflaţia a întrecut iar aşteptările pieţei, analiştii încep să se gândească la majorări de dobândă de la BNR

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.05.2011, 23:50 397

Inflaţia pe aprilie, cu o rată anua­lă de 8,3%, a depăşit dinnou aşteptările pieţei care in­dicau un nivel de 8,2%, iaranaliştii băn­cilor încep să ia în dis­cuţie sce­nariul unormajorări ale do­bânzii-cheie încă din cursul acestui an, după cumau indicat ca posibilitate şi ofi­cialii FMI.

BNR ar putea începe mai devreme de prima jumătate a anuluiviitor un ci­clu de întărire a politicii monetare prin creştereadobânzii-cheie dacă pre­siu­nile inflaţioniste persistă,consi­de­ră ana­liştii BCR.

Deocamdată, aceştia îşi menţin prognoza de dobândă de 6,25% îndecembrie 2011 şi respectiv 6,75% în iunie 2012.

"Cifrele de ieri arată că inflaţia ră­mâne o problemă în pofidaunei cereri interne încă reduse, iar ţinta de inflaţie pe 2011 (3%plus/minus un punct pro­centual) va fi cu siguranţă ratată. Dacăpresiunile continuă să se acumuleze, nu ex­cludem ca BNR să înceapămai devreme un ciclu de întărire a politicii monetare pentru aaduce inflaţia pe 2012 cât mai aproape de ţintă", scriu analiştiiBCR într-o notă.

"Considerăm că inflaţia va rămâne mare, peste 8,5% până lasfârşitul acestui trimestru şi ar urma să scadă în a doua parte aanului", consideră analiştii RBS Bank România.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a declaratieri la o con­ferinţă organizată de Banca Mon­dia­lă că BNR arputea să întărească po­li­ti­ca monetară pe viitor, în condiţiileîn care inflaţia va ajunge în intervalul 8 - 8,5% în următoareledouă luni. "Este ne­cesar ca Banca Naţională să rămână foar­tevigilentă. S-ar putea să existe pe viitor a anumită întărire apoliticii monetare, dar acest lucru depinde doar de BNR", a spusFranks.

În traducere aceasta ar putea în­semna inclusiv majorări aledobânzii-cheie, în condiţiile în care până acum ban­ca centrală aavut o politică relativ re­laxată, permiţând ca dobânzile de pepiaţa monetară interbancară să se si­tueze la niveluri vizibil subrata-cheie.

Prognozele pentru perioada urmă­toa­re sunt destul de pesimistepe seg­mentul produselor alimentare. Potrivit pro­cesatorilor,preţurile produselor ali­mentare procesate ar urma să crească înurmătoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, după ce, de la începutulanului, pe unele segmente de produse agricole s-au înregistratscumpiri şi cu peste 20%.

"Această cifră este uşor mai ridi­ca­tă decât previziuneanoastră de 8,2% de­oare­ce am subestimat dinamica pre­ţu­riloralimentelor. Faptul că valoarea anun­ţată s-a dovedit mai maredecât cea aşteptată de piaţă ar putea să fie fa­vo­rabilă leuluideoarece pe parcursul ul­ti­melor luni BNR (probabil) a indus oapreciere şi a favorizat o asemenea ten­dinţă a pieţei valutarepentru a întări con­diţiile monetare şi participanţii la piaţă arputea aştepta acelaşi com­por­tament", susţin analiştii INGBank.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste li­mi­ta superioară aintervalului de varia­ţie ţintit, de 2-4%.

După ce se vor disipa efectele ma­jorării TVA de la jumătateaanului tre­cut, FMI anticipează totuşi o diminuare sub­stanţială ainflaţiei.

Analştii băncii americane Citibank au una dintre cele maioptimiste prog­no­ze de pe piaţă, anticipând o scădere "dramatică"a inflaţiei până spre 5% la sfârşitul anului. Totuşi, noteazăincer­ti­tu­dinile legate de preţurile administrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO