Eveniment

Inflatia a scazut usor, la 3,8% pe an in luna iunie

Inflatia a scazut usor, la 3,8% pe an in luna iunie

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2007, 18:18 17

Cresterea preturilor de consum a fost de 0,14% in luna iunie, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Comparativ cu luna iunie 2006, cresterea preturilor (inflatia anualizata) a fost de 3,8%, in usoara scadere fata de valoarea de 3,81% din luna mai.
Astfel, inflatia s-a stabilizat in jurul valorii de 3,8% pentru a treia luna consecutiv. In luna iunie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,32%, cele nealimentare, cu 0,08%, iar pretul serviciilor a scazut usor, cu 0,09%.
Seceta din ultima perioada a inceput sa se manifeste la nivelul scumpirii unor produse agroalimentare - fructele, de exemplu, s-au scumpit cu 8,3%, iar legumele si conservele de legume, cu aproape 2%.
Oscilatiile preturilor au fost mai reduse in randul marfurilor nealimentare, iar dintre servicii transportul CFR s-a scumpit cel mai mult, cu aproape 7,8%.
La nivelul inflatiei de baza (core2, care exclude preturile reglementate si cele volatile), reducerea a fost la fel de usoara, de 0,04% fata de luna precedenta, cand inflatia anualizata de baza era de 3,7%.
Dupa evolutiile din prima jumatate a anului, inflatia se mentine lejer in cadrul obiectivului bancii centrale.
Pentru acest an, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, inflatia a coborat cu mai bine de un punct procentual, valoarea anualizata in decembrie 2006 fiind de 4,87%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO