Eveniment

Inflaţia anuală a urcat la 8,5% la sfârşitul lunii iunie. Asta ar trebui să fie ultima lună cu inflaţie mare

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare.

Inflaţia anuală a urcat la 8,5% la sfârşitul lunii iunie. Asta ar trebui să fie ultima lună cu inflaţie mare

Autor: Claudia Medrega

11.07.2011, 00:04 264

Estimările analiştilor privind creşterea lunară a inflaţiei auvariat între 0,2% şi 0,4%, în timp ce prognozele privind rataanuală au oscilat între 8,4% şi 8,6% pe an, potrivit unui sondajrealizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România(AAFBR).

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că politicabăncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetarăva duce inflaţia către ţintă în perioada următoare.

Din luna mai 2010, BNR a întrerupt şirul de reduceri, menţinânddobânda-cheie, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24%din vara anului trecut a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre8%.

Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şicartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitullunii mai 2011, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.

Analiştii băncii americane Citi cred că inflaţia anuală vascădea semnificativ, la 5,6% în iulie, însă susţin că posibilitateaunor ajustări ulterioare ale preţurilor administrate, precum şiincertitudinile asociate preţurilor la alimente şi materii prime înrestul anului apar ca factori de risc cheie în ceea ce priveşteinflaţia.

Inflaţia a pus probleme multor bănci centrale din regiune înultimele trimestre.

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană a majoratdobânda de politică monetară la 1,5% la euro, pentru a doua oară înacest an, pentru a limita creşterea inflaţiei.

Pentru sfârşitul acestui an, estimarea membrilor AAFBRplasează rata anuală a inflaţiei la 5,4% (estimările variază între5,1% şi 6,7%), iar prognozele sunt în creştere uşoară faţă de celede acum o lună şi cele de acum două luni (5,3%), precum şi faţă decele de acum trei luni (4,8%). Analiştii văd inflaţia la 4,6%pentru finele anului 2012, ceea ce marchează o nouă creştere (lunatrecută aşteptările se situau la 4,5%).

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%.Pentru trimestrul doi, banca centrală prognozează că inflaţiaanuală se va plasa la 8,7%.

Atât pentru 2011, cât şi pentru 2012 banca centrală a stabilit oţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual.

Citi vede inflaţia coborând la 5,6% îniulie

Inflaţia anuală va scădea semnificativ, la 5,6% în iulie, însăposibilitatea unor ajustări ulterioare ale preţurilor administrate,precum şi incertitudinile asociate preţurilor la alimente şimaterii prime în restul anului apar ca factori de risc cheie înceea ce priveşte inflaţia, în viziunea analiştilor băncii americaneCiti. "Privind în perspectivă, ne aşteptăm ca inflaţia anuală săscadă drastic, la aproximativ 5,6%, în luna iulie, odată ce dispareefectul de primă rundă a majorării TVA", se arată în cel mai recentraport al băncii, care anticipează o inflaţie de 5,2% la sfârşitulanului 2011. Totuşi, analiştii Citi afirmă că evoluţiile de pânăacum sugerează că balanţa riscurilor asociate cu ţinta de inflaţiepână la sfârşitul anului este înclinată în sensul creşterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO