Eveniment

Inflaţia lunară în mai a coborât la 0,15%. Deflaţie la alimente

Inflaţia lunară în mai a coborât la 0,15%. Deflaţie la alimente
11.06.2010, 00:00 27

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,42% în urma creşteriiuşoare a preţurilor de consum cu 0,15% în luna mai, cifrele fiindîn linie cu estimările analiştilor.

"Activitatea economică slabă şi evoluţia preţurilor produseloralimentare ajută dezinflaţia, dar incertitudinile legate depreţurile carburanţilor rămân ridicate", comentează Ilker Domac,analist în cadrul Citi responsabil de economiile emergente dinregiune.

Preţurile produselor alimentare s-au redus cu 0,1%, înregistrândprima diminuare de după septembrie anul trecut, în contextulscăderii consumului populaţiei. Notă discordantă au făcut fructeleproaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, şi legumele, cu preţuri maimari cu 1,6%.

Creşterea preţurilor din luna mai a fost determinată în specialde servicii, care s-au scumpit în medie cu 0,47% faţă de aprilie,evoluţia fiind influenţată şi de deprecierea leului care adeterminat majorarea tarifelor - la serviciile de transport aerianşi de telefonie, preţurile au crescut cu 1,1% fiecare

În acelaşi timp, mărfurile nealimentare au înregistrat preţurimedii cu 0,2% mai mari comparativ cu aprilie, potrivit datelorInstitutului Naţional de Statistică.

Presiunile inflaţioniste s-au mai temperat în mai, după ce înaprilie s-a înregistrat o creştere a preţurilor de consum cu 0,35%faţă de martie, astfel că inflaţia anuală a urcat la 4,28%. Maximula fost atins în ianuarie, când inflaţia anuală a ajuns la 5,2% dincauza majorării accizelor.

BNR rămâne optimistă cu privire la evoluţia inflaţiei,anticipând o creştere a preţurilor cu 3,7%. Majoritatea analiştilorapreciază însă că rata anuală a inflaţiei se va situa la 4% lasfârşitul anului.

Diminuarea presiunilor inflaţioniste şi ajus­tarea cererii, maiales în condiţiile în care vor fi aplicate măsurile de ajustarefiscală con­cretizate în reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şia pensiilor cu 15%, lasă loc pentru continuarea relaxării politiciimonetare.

În condiţiile în care inflaţia rămâne tem­perată, Ilker Domacconsideră că banca centrală ar putea să reducă dobânda cheie la leucu încă un sfert de punct procentual, până la 6% pe an în şedintaprogramată la sfârşitul acestei luni, nivel care ar urma să fiemenţinut până la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO