Eveniment

ING dă startul revizuirii prognozelor de inflaţie

ING dă startul revizuirii prognozelor de inflaţie

Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

13.07.2011, 00:02 304

ING Bank, care avea una dintre cele mai pesimiste estimăriprivind creşterea preţurilor de consum în 2011, a ajustat puternicprognoza de inflaţie, de la 6,1% la 4,7%, după anunţarea datelor peiunie care au indicat diminuarea ratei anuale a inflaţiei sub8%.

Factorii care au determinat modificarea prognozei sunt eroareade estimare pentru inflaţia din iunie, decizia ANRE de a menţinepreţurile la gaze pentru consumatorii casnici şi probabilitateaunui an agricol mai bun decât aşteptările, potrivit unui raport albăncii.

Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dusla scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai.Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunară de0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%. Rata anuală a inflaţiei acoborât însă la 7,93% de la 8,41% în mai.

"Prognoza include eliminarea subvenţiilor pentru încălzire, întoamna acestui an. În cazul în care subvenţiile pentru încălzire nusunt eliminate, atunci rata anuală a inflaţiei ar putea coborî laun nivel mai scăzut, de 4,2%, la sfârşitul anului 2011", spuneNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Analiştii ING anticipau preţuri mai mari în zona alimentelor,prognoză contrazisă de anul agricol bun, care i-a determinat să-şireducă pentru a doua oară în acest an estimările privind preţurilealimentelor.

Pentru luna iulie, ING Bank prognozează coborârea inflaţieianuale la 5,2%, după eliminarea efectului majorării TVA în aceeaşilună a anului trecut, care a condus atunci la o creştere lunară ainflaţiei de 2,6%. În iulie 2011, preţurile ar urma să rămânăstabile faţă de iunie.

Chideşciuc vede îmbunătăţirea inflaţiei ca fiind temporară,riscurile privind noua prognoză revizuită fiind în sensulcreşterii, în principal din cauza preţurilor reglementate.

ING anticipează că inflaţia va coborî la un minim de 3,3% înmartie 2012, datorită producţiei agricole foarte bune, în specialpentru legume, dar şi ca urmare a efectelor de bază. Însă, inflaţiava urca din nou, urmând să ajungă la sfârşitul anului viitor la4,8%. Cea mai redusă rată a inflaţiei, de 3,7%, s-a înregistrat înRomânia în martie 2007, datorită unui an agricol bun în 2006 şiaprecierii leului faţă de euro, potrivit analiştilor ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO