Eveniment

INS nu a inclus deocamdată în PIB afacerile American European Marketing & Enterprises

01.09.2010, 10:14 31

Institutul Naţional de Statistică a anunţat ieri că nu a inclusîn calcului PIB din 2009 şi 2010 rezultatele financiare aleAmerican European Marketing & Enterprises (AEM&E),considerând valorile raportate de firmă "aberante".
Firma, cu sediul declarat în comuna Hoghiz din judeţul Braşov, araportat la Registrul Comerţului pentru 2009 afaceri de 15,47 mld.lei (3,7 mld. euro) şi un profit de aceeaşi valoare.
Presa a relatat recent cazul acestei firme, fără angajaţi, alecărei afaceri reprezintă 3,14% din PIB realizat în 2009, de 497mld. lei.
Într-un comunicat semnat de preşedintele INS, Vergil Voineagu, semenţionează că rezultatele economico-finaniciare ale firmei nu aufost cuprinse în PIB nici în 2009 şi nici în 2010 "urmare afaptului că firma nu a figurat şi nu figurează în baza de sondaj aoperatorilor economici activi utilizată de către INS la calcululindicatorilor macro - economici".
Reacţia a venit după ce preşedintele INS a fost citat într-un ziarcentral cu o declaraţie conform căreia rezultatele firmei au fostluate în calcul la formarea PIB.
"Prin confruntarea datelor noastre cu cele din situaţiilefinanciare anuale, operaţiune care se efectuează în mod curent înlunile iulie-august, când primim de la Ministerul FinanţelorPublice fişierele cu datele de bilanţ aferente, cazul a fostdepistat de către experţii noştri în categoria raportărilor de dateneverosimile (inconsistente), cu valori aberante", se arată încomunicat.
Pornind de la la nivelul mare al cifrei de afaceri obţinută defirma în cauză, fără raportarea unor cheltuieli aferente, INS ademarat investigaţii în urma cărora s-a constatat că firmarespectivă nu există în localitatea unde a înregistrat sediulsocial. Astfel, acest caz a fost adus la cunoştinţa MinisteruluiFinanţelor Publice pentru verificări suplimentare.
Deocamdată nu se ştie dacă rezultatele financiare ale acestei firmevor fi luate sau nu în calcul valorilor semidefinitive şidefinitive ale PIB-ului pe 2009. În situaţia în care ar fi luate înconsiderare, indicatorii macro ar putea fi influenţaţi destul demult.
"În concluzie, reiterând că rezultatele economico-financiare aleacestei firme nu au influenţat nivelul şi dinamica indicatorilormacroeconomici calculaţi de Institutul Naţional de Statistică, pânăla finalizarea acestor verificări nu ne putem pronunţa dacărezultatele acestei firme vor fi cuprinse în valoareasemidefinitivă şi definitivă a PIB-ului pe 2009", se mai spune încomunicat.
Varianta semidefinitivă a PIB ar urma să fie publicată la sfârşitulanului, însă la nivelul INS trebuie luată o decizie până înoctombrie-noiembrie în legătură cu luarea sau nu în considerare aveniturilor American European Marketing & Enterprises. Rămânede văzut şi când vor fi anunţate rezultatele investigaţiei privindaceastă firmă şi care va fo concluzia analizei.
Pentru calcule se folosesc date de bilanţ din ancheta structurală.Însă chiar dacă rezultatele financiare ale firmei vor fi incluse înbilanţul centralizat, INS poate să nu le ia în considerare, să leignore în anumite situaţii excepţionale.
Profitul este o componentă a excedentului brut de exploatare, careeste o componentă a valorii adăugate brute. Pentru calcularea PIBprin metoda veniturilor se adună excedentul brut de exploatare curemunerarea salariaţilor, impozite şi taxe, ulterior scăzându-sesubvenţiile pe produse.
Anul trecut PIB-ul a scăzut cu 7,1%, iar pentru acest an esteestimată o scădere de 1,9%. Astăzi INS anunţă datele detaliateprivind evoluţia PIB din primul trimestr al acestui an.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO