Eveniment

Între 1,5% şi 3%, noua previziune de scădere economică

Între 1,5% şi 3%, noua previziune de scădere economică

Florian Libocor, economistul-şef al BRD: Este o greşeală să se considere că o creştere economică de 0,5% înseamnă ieşirea din recesiune cât timp şomajul creşte.

06.07.2010, 23:47 25

Perspectivele privind evoluţia economiei în 2010 se deterioreazădin nou la jumătatea anului, valul de inundaţii suprapunându-sepeste şocul majorării TVA şi al reducerii salariilor bugetarilor,iar acum oamenii de afaceri şi analiştii îşi refac calculele,anticipând o contracţie care ar putea ajunge şi la 3% în 2010, dupăce în primăvară toată lumea se aştepta la o creştere pozitivă.

Veştile rele nu se opresc însă aici, iar ceea ce nimeni nu vo iasă audă - o con ti nuare a recesiunii şi în 2011 - pare un scenariutot mai greu de evitat.

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, econo mis tul-şef al ING, a fostpri mul analist local care a ieşit public cu o no uă prognoză, lunidupă-amia ză, anticipând o con tracţie cu 3% a economiei anulacesta şi cu 2,2% la anul.

"Am revizuit estimarea noas tră moderat optimistă asu praeconomiei, până la o scă dere a Produsului Intern Brut cu 3% anulacesta, având în vedere că reducerea sa lariior din sectorul publicşi majorarea TVA au in trat în vigoare de la 1 iulie. Aceste măsurivor avea un impact sever asupra puterii de cumpărare în 2010 şi2011", spune Chideşciuc. La începutul anului, el vedea o creştereeconomică de aproape 2% în 2010.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, este ceva maioptimist şi vede creşterea economiei anul acesta undeva între -0,5%şi 0,5%. El a arătat că la ni velul economiei vor mai fi tensiunişi este exclusă ideea că revenirea va fi în 2010. "Este o greşealăsă se con si dere că o creştere economică de 0,5% înseamnă ieşireadin recesiune, cât timp şomajul creşte", spune Libocor.

Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, alecărui afaceri se întind de la servicii financiare la imobiliare,auto, aviaţie şi retail, vine cu o prognoză-şoc. "În privinţaPIB-ului, cred că din păcate atât în acest an, cât şi în primeleluni ale anului viitor se va înregistra o scădere. Estimăm undeclin de aproape 3% în 2010 şi 1,5% în 2011. Aceste procente nusunt finale şi reflectă doar imaginea de astăzi, care poate fiafectată de economia regională, de inflaţie sau de alte deciziiluate de guvern şi/sau de BNR", spune Ion Alexandru Ţiriac,reprezentantul acţionarului în consiliile de conducere şiadministraţie, atât în cadrul Ţiriac Holdings, cât şi în cadrulboardurilor UniCredit Ţiriac Bank, Allianz Ţiriac Asigurări şiMetro Cash&Carry.Afacerile lui Ţiriac se derulează pe pieţelecele mai lovite de criza economică în 2009 şi au înregistrat undeclin de 30-40%, până la aproximativ 1,4 mld. euro. Guvernul,Fondul Monetar Internaţional şi Banca Naţională lucrează încontinuare cu un scenariu de contracţie a economiei cu 0,5% anulacesta. Experţii FMI au arătat recent că în opinia lor majorareaTVA va avea un impact similar cu cel pe care l-ar fi avut reducereapensiilor cu 15% (măsură respinsă de Curtea Constituţională lasfârşitul lunii iunie), astfel că îşi păstrează estimarea decontracţie uşoară a economiei. În 2009 economia s-a contractat cu7,1%, mai mult decât anticipa oricine, după o creştere de 7% în2008.RBS Bank România şi-a ajustat de asemenea în scădere estimareaprivind evoluţia economiei, analiştii băncii aşteptându-se acum lao contracţie cu 2% a PIB faţă de 1,5% până în prezent. De asemenea,banca prognozează o stagnare a economiei în 2011 după ce anteriorse aştepta la o creştere cu 1,5%.În viziunea lui Chideşciuc de laING, economia ar putea reveni pe plus abia în 2012, cu o creşterede 2,9% chiar dacă exprimat în euro valoarea nominală a PIB vacontinua să rămână sub nivelul record din 2008.

UniCredit: Economia scade cu -2,5% în 2010.

Analiştii UniCredit Ţiriac Bank văd o scădere cu 2,5% aeconomiei anul acesta pe fondul majorării TVA şi al scăderiisalariilor în sectorul public, în condiţiile în care înainte deanunţarea măsurilor de austeritate se aşteptau la o creştere cu0,4%. Banca a avut încă de la începutul anului una dintre cele maipesimiste prognoze de creştere economică. "Am avut şi o prognozăintermediară cu o scădere de -0,9%, care trebuia să fie publicatăexact în momentul în care s-a hotărât creşterea TVA. Scenariul sebaza doar pe reducerea salariilor în sectorul public şi apensiilor", a declarat Rozalia Pal (foto), economistul-şef alUniCredit Ţiriac Bank. Astfel, ajustarea cu încă un punct şijumătate a prognozei de scădere economică se datorează exclusivmajorării TVA de la 19% la 24%, care ar putea aduce o contracţie şimai puternică a consumului. Pal se aşteaptă ca inflaţia să urce la7-8% până la sfârşitul anului din cauza majorării TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO