Eveniment

Investitii straine de 1,1 mld. euro la un deficit de 1,6 mld. euro

23.08.2004, 00:00 8



Deficitul de cont curent al Romaniei a depasit la jumatatea acestui an 1,6 miliarde de euro, in crestere cu peste un sfert fata de aceeasi perioada din 2003, in timp ce soldul investitiilor straine directe reflectat in balanta de plati a urcat la 1,1 miliarde de euro, fiind cu 47% mai mare decat anul trecut.



Intrarile de investitii straine au ajuns astfel sa acopere mai mult de 71% din necesarul de finantare a deficitului de cont curent. O buna parte din crestere poate fi pusa pe seama celor 222 milioane de dolari platiti de BERD si IFC pentru un sfert din actiunile BCR.



Potrivit datelor de la Registrul Comertului, capitalul social subscris in companii cu capital strain a depasit 658 milioane de euro la sfarsitul trimestrului I 2004, cu 59% mai mult decat in semestrul I 2003.



In acelasi timp, datele statistice arata la nivelul lunii iunie o accentuare a iesirilor de valuta la capitolul venituri al contului curent. Cea mai nefavorabila evolutie a fost consemnata la nivelul investitiilor de portofoliu, cu un minus de 70 milioane euro, urmate de investitiile de capital (dobanzi), care au condus la un deficit lunar de 63 milioane euro.



Si contul de capital reflecta o crestere de circa patru ori a iesirilor de investitii straine de portofoliu, soldul negativ adancindu-se pana la 107 milioane de euro.



Principala sursa a dezechilibrului din contul curent ramane insa deficitul balantei comerciale, in conditiile in care diferenta dintre factura importurilor si incasarile din exporturi s-a majorat in luna iunie cu 471 de milioane euro. In iunie, deficitul de cont curent a urcat cu 487 de milioane euro.



De asemenea, evolutia din luna iunie arata si o deteriorare cu 50 de milioane euro a balantei serviciilor. Un rol semnificativ l-a avut turismul, unde diferenta nefavorabila s-a adancit, la inceput de sezon, cu 20 de milioane euro, soldul negativ fiind de 48 milioane de euro.



In acest context, intrarile de valuta din transferuri curente, principala sursa de echilibrare a contului curent in ultimii ani, au avut un impact aproape nesemnificativ. Surplusul de 174 de milioane euro consemnat in luna iunie a fost insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale. Dupa sase luni din acest an, soldul pozitiv al transferurilor curente a urcat la 914 milioane de euro, fiind cu aproape 27% mai mare decat in 2003.



Balanta de plati la sase luni indica si o crestere accentuata a intrarilor de valuta care au evitat sistemul bancar, la capitolul erori si omisiuni figurand un sold pozitiv de 256 milioane de euro, fata de un minus de 409 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO