Eveniment

Investiţiile statului în 2018, cu aproape 1 miliard de euro mai mici decât fuseseră programate

Ministerul condus de Eugen Teodorovici este acuzat de opoziţie că a manipulat execuţia bugetului pe 2018

Ministerul condus de Eugen Teodorovici este acuzat de opoziţie că a manipulat execuţia bugetului pe 2018

Autor: Iulian Anghel

30.01.2019, 00:07 1094

Legea bugetului plănuia investiţii de 38,5 miliarde de lei. Execuţia bugetului general consolidat indică investiţii de 34,2 miliarde de lei, mai mari cu 27% faţă de 2017, dar cu 11,2% mai mici decât programarea. Cheltuielile de capital de 22,8 miliarde de lei au avut însă un plus de 22%, an/an. De unde s-a tăiat?

Ce este vizibil este că s-a tăiat de la Ar­mată, care avea bugetate investiţii (achiziţii de armament) de 6,8 miliarde de lei, dar nu a făcut plăţi decât de 5,9 miliarde de lei.

În plus, în execuţie, există o necon­cordanţă între veniturile primite de la UE - care merg tot în investiţii -  şi sumele cheltuite.

De luni de când a apărut execuţia bu­ge­tară, opoziţia a pornit un tir de acuzaţii la adresa guvernului pe care îl bănuieşte că a falsi­ficat cifrele ca să se încadreze în ţinta de deficit de sub 3% din PIB. Bugetul s-a închis, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, la 2,88% din PIB.

Fostul economist-şef al ING Bank, azi senator PNL, Florin Cîţu cere o anchetă parlamentară pentru că, susţine el, execuţia bugetară a fost „manipulată“, pentru că veni­tu­rile nefiscale au fost completate cu divi­dendele, „rezervele de cash ale companiilor de stat“. Însă acest lucru nu este ilegal.

„În plus, veniturile de la UE pentru programe care deja au fost închise în trecut şi nu se mai calificau pentru finanţare. Au transmis suma 4,2 miliarde lei şi au înregistrat ca venit totul în 2018. Nu au primit încă suma. Şi au mai făcut o şmecherie aici. Au încasat veniturile în 2018 deşi sunt cheltuieli pentru ani diferiţi. Voi face interpelare şi după aceea voi cere comisii de anchetă.“

Finanţele nu au răspuns acestor atacuri. Bugetul pe 2018 a fost închis pe un deficit de 27,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,88% din PIB, potrivit execuţiei bugetare. 

Faţă de varianta de lege a bugetului votată în Parlament, veniturile bugetului general consolidat, de 295 mld. de lei, au fost cu 7,6 mld. lei mai mari, în vreme ce chel­tuielile de 322 mld. lei au fost mai mari cu 8 mld. lei faţă de program. Veniturile şi chel­tuielile sunt raportate la un PIB de 949,6 mi­li­arde de lei, faţă de un PIB estimat la în­ceputul anului de 907 miliarde de lei.

Faţă de 2017, veniturile totale ale bugetului consolidat au crescut cu 17,2%, iar cheltuielile cu 16,8%. Totuşi este o problemă: veniturile fiscale au crescut cu doar 1,6%. Or, acestea sunt venituri nominale şi dacă sunt deflatate concluzia este că, în termeni reali, veniturile au fost mai mici.

Încasările din TVA au fost cu 11,3% mai mari în 2018 decât în 2017, până la 59,6 mi­liarde de lei. Dar faţă de prevederile iniţiale ale bugetului ele au fost cu 1,7 miliarde de lei mai mici. De asemenea, încasările din accize au crescut cu 7,2% faţă de 2017. Dar, de asemenea, au fost mai mici cu 1,7 miliarde de lei faţă de program.

Banii nerambursabili de la UE  au însemnat 7,8% din veniturile bugetului (2,4% din PIB), până la 23 de miliarde de lei. Însă sumele sunt cu 5,5 miliarde mai mici faţă de ceea ce fusese bugetat.

În privinţa cheltuielilor, cheltuielile de personal, de 86 de miliarde de lei, au crescut anul trecut cu 23,7%. dar au fost cu 5 miliarde de lei peste ceea ce fusese programat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO