Eveniment

Investitiile straine au ajuns la 576 de milioane de euro

22.06.2004, 00:00 14



Soldul net al investitiilor straine directe atrase de Romania in primele patru luni ale acestui an a fost de 576 milioane de euro, in crestere cu aproape 20% fata de aceeasi perioada din 2003, potrivit statisticilor BNR.



In schimb investitiile straine de portofoliu au fost in scadere cu 150 milioane de euro, pe fondul repatrierilor de profituri.



Transferurile curente, despre care se vorbeste atat de des ca sursa principala a intrarilor de valuta care par ca inunda piata, au inregistrat un sold de circa 600 milioane de euro, cu 37% mai mult decat in perioada ianuarie-aprilie 2003.



Semnalele de pe piata indica pentru luna mai o intensificare a intrarilor de valuta, atat din investitii directe cat si de portofoliu.



In perioada ianuarie-aprilie anul curent, s-au inmatriculat 2.930 de societati comerciale noi cu participare straina la capitalul social, a carui valoare insumeaza 43,7 milioane de dolari.



Bucurestiul detine prima pozitie cu 882 de societati comerciale noi cu participare straina la capitalul social, reprezentand 30% din total.



Pe locul al doilea ca destinatie favorita pentru investitori se situeaza judetul Timis.



In primele cinci luni ale acestui an, investitiile straine directe de cate peste un milion de dolari, considerate cu impact semnificativ in economie, au atins 419 milioane de dolari, potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine.



Principalele domenii in care s-au investit sunt telecomunicatiile, cu 28 de proiecte cu o valoare angajata de 499 milioane de dolari, reprezentand 20,04% din totalul investitiilor si serviciile, cu 36 de proiecte, cu o valoare angajata de 353 milioane de dolari, care inseamna peste 14% din valoarea totala a proiectelor.



Industria energetica a atras 17 proiecte de investitii in valoare de 338 milioane de dolari. Urmeaza in clasamentul sectorelor economice care au atras investitii noi, industria metalurgica - 13 proiecte cu o valoare angajata de 204 milioane de dolari, reprezentand peste 8% din valoarea totala a investitiilor. Industria constructoare de masini a contabilizat 19 proiecte noi de investitii, care implica inca 204 milioane de dolari.



Investitiile straine mai vizeaza industria lemnului, celulozei si hartiei, care urmeaza sa se concretizeze in 12 proiecte in valoare de 135 milioane de dolari.



Activitatea de comert a atras cel mai mare numar de proiecte - 44 - insa valoarea acestora se ridica la numai 270 milioane de dolari, reprezentand aproape 11% din totalul sumelor angajate de investitori in primele cinci luni ale anului in schimbul facilitatilor acordate prin Legea 332/2001.





Fara sef



La o saptamana de la mutarea lui Marian Saniuta la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), institutia responsabila cu atragerea investitorilor straini, nu are sef.



Purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar ca numirea noului presedinte al ARIS este responsabilitatea exlusiva a primului ministru.



"Cred ca in aceasta saptamana urmeaza sa fie desemnat cel care va ocupa functia de presedinte al ARIS. Pana atunci, atributiile de conducere revin vicepresedintelui ARIS", a spus Neagoe.



Numarul doi in Agentia pentru Investitii Straine este Petrisor Peiu, cel care a coordoneaza activitatea in acest moment. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO