Eveniment

Investiţiile străine au ajuns la opt luni la nivelul întregului an 2014

Investiţiile străine au ajuns la opt luni la nivelul...

Autor: Iulian Anghel

15.10.2015, 00:03 370

Investiiile străine directe (ISD) în România au fost în primele opt luni din an de 2,3 miliarde de euro, aproape de nivelul înregistrat pe întreg anul 2014, lucru ce consolidează ipoteza că 2015 va fi cel mai bun an pentru ISD-uri din anii postcriză.

Politica dobânzilor zero practicată de Fed, banca centrală a SUA, şi de Banca Centrală Europeană şi stabilitatea financiară a României au influenţă asupra ISD-urilor, care au ajuns la opt luni din an la nivelul de 2,3 miliarde de euro, în creştere cu 61% comparativ cu perioada similară a anului trecut (1,4 mld. euro investiţii străine între ianuarie - august 2014).

Potrivit raportării lunare a Băncii Naţionale a României, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în primele opt luni din an 2,3 mld. euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au înregistrat 1,45 mld. euro, iar creditele intragrup 846 milioane de euro (net).

Având în vedere evoluţia pe primele opt luni din an, 2015 poate deveni anul cel mai bun pestru investiţii străine începând cu 2009 încoace.

În anii de criză şi postcriză investiţiile străine nu au mai depăşit 3 miliarde de euro, anual, dar o pot face anul acesta având în vedere că, la opt luni, nivelul lor este aproape de cel înregistrat pe întreg anul 2014 (2,4 mld. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO