Adrian Mitroi, membru CFA, la ZF Live: „Economia va creşte la anul cu 2,5%, BNR va reduce dobânda, vom avea investiţii străine mai mari, iar cursul va fi stabil“

25 nov 2014 Autor: Roxana Rosu

Economia României va creşte anul viitor cu 2,5%, în paralel cu un avans al investiţiilor străine, scăderea uşoară a dobânzilor de pe piaţa monetară şi un curs leu/euro stabil, este de părere Adrian Mitroi, membru CFA - Asociaţia Analiştilor Profesionişti în Investiţii.
 
„Cred că anul viitor vom avea o creştere economică de 2,5%. Cursul va fi undeva la 4,40-4,42 lei pe euro. Dobânda BNR va ajunge la un minim de 2,25% şi la acest nivel cursul ar rămâne în parametri OK, fără fluctuaţii mari“, a declarat Adrian Mitroi, luni, la ZF Live.
 
Costul finanţării în lei s-a oprit sub pragul de 2% pe an, determinat în mare parte de scăderea dobânzii-cheie de către BNR la minimul istoric de 2,75%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc în ianuarie.
 
El a precizat că prognozele pentru anul viitor sunt făcute în lipsa bugetului, care este un instrument de politică economică.
 
Potrivit indicatorului calculat de CFA, încrederea analiştilor în economie şi-a continuat declinul în octombrie, la 45,6 puncte, aceasta fiind a cincea scădere lunară consecutivă. Componenta care reflectă percepţia cu privire la condiţiile curente a fost de 40,2, în scădere cu 3,6 puncte faţă de septembrie, iar indicatorul anticipaţiilor a rămas la 48,4.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2014

 
Cuvinte cheie:
zf live
, emisiune
, inregistrare
, tinere
, haine
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide