Eveniment

Investitiile straine au scazut cu circa 40% in iunie

Investitiile straine au scazut cu circa 40% in iunie
23.08.2006, 20:50 17

Volumul investitiilor straine directe atrase de Romania a fost de circa 341 de milioane de euro in luna iunie, cu 40% mai redus decat cel din iunie 2005 (de circa 550 mil. euro), arata datele de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Investitiile straine din primele sase luni au fost de 3,2 mld. euro, in crestere cu 52% fata de primul semestru din 2005. Practic, scaderea investitiilor atrase in iunie a dus ritmul de expansiune al investitiilor straine de la 93% pe primele cinci luni la 52% la jumatatea anului. Investitiile straine au compensat deficitul de cont curent in proportie de aproape 78% in prima jumatate a acestui an.
Cu doar 34 mil. euro, luna iunie reprezinta cea mai slaba luna din acest an dupa volumul de investitii straine atrase. Din acest punct de vedere, lunile ianuarie si martie au reprezentat anul acesta varfuri ale investitiilor, cu cate 694 de milioane de euro fiecare. Pentru intreg anul 2006, estimarile oficiale indica un volum de investitii straine de peste 7 miliarde de euro, unele prognoze mergand chiar si pana la 10 miliarde de euro. Daca investitiile isi pastreaza ritmul de crestere din prima jumatate a anului, ele pot depasi pragul de 10 mld. euro, fata de 5,2 mld. euro anul trecut.
Cea mai pesimista prognoza apartine Agentiei Romane pentru Investitii Straine, care estimeaza ca volumul intrarilor de capital se va situa anul acesta doar cu putin peste sase miliarde de euro. Chiar si asa, investitiile asteptate in acest an vor reprezenta un nou record istoric din acest punct de vedere.
In a doua jumatate a acestui an sunt asteptate si cele 2,2 miliarde de euro pe care statul roman le va incasa de pe urma privatizarii Bancii Comerciale Romane in toamna anului trecut. In plus, privatizarea CEC ar putea aduce sume cuprinse intre 600 de milioane si un miliard de euro, in functie de diferitele evaluari ale bancii.
Ultimii doi ani au reprezentat o adevarata iesire din "zona gri" a volumului atras de investitii straine, cu peste cinci miliarde de euro in fiecare dintre cei doi ani. Fata de 2004, cand la acest record de investitii au contribuit privatizarea Petrom si vanzarea a 25% din BCR, anul trecut investitiile au atins un nou maxim istoric in absenta unor mari privatizari.
In ultimii ani, tintele preferate de investitorii straini in industria locala au fost componentele auto, urmate de materialele de constructii. In servicii, primul loc a fost disputat de serviciile financiar-bancare (bancile si companiile de asigurari) si de serviciile de telecomunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO