Eveniment

Investitiile straine directe s-au prabusit la minimul ultimilor patru ani: doar 57 mil. euro in august

Investitiile straine directe s-au prabusit la minimul ultimilor patru ani: doar 57 mil. euro in august

Nicolaie ChideSciuc, economistul-sef al ING Bank: “Este vorba (la transferurile curente - n.r.) de sume consistente de la Uniunea Europeana. Si in luna august a anului trecut au fost intrari semnificative de bani din partea Uniunii, chiar mai mult decat in acest an”

14.10.2009, 00:00 25

"Reducerea investitiilor straine directe este dramatica, dar sideficitul de cont curent se ajusteaza puternic. Si situatia estevalabila la nivel global. Oportunitati vor aparea in 2010. Esentialeste sa avem stabilitate, altfel putem sa ratam o serie deoportunitati. Ramane de vazut cum va prinde Romania crestereaapetitului pentru ISD in tarile emergente", a precizat LucianAnghel, economistul-sef al BCR.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: “Reducerea investitiilor straine directe este dramatica, dar si deficitul de cont curent se ajusteaza puternic. Si situatia este valabila la nivel global. Oportunitati vor aparea in 2010”Ela precizat ca 2009 a fost anul cel mai dificil din punctul devedere al fluxurilor de capital, invesitorii urmand sa sereoreinteze anul viitor.

In primele opt luni investitiile straine directe in Romania auscazut cu 53% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, la3,15 miliarde de euro.

Din totalul investitiilor aferente primelor opt luni, crediteleintragrup au reprezentat 1,69 de miliarde de euro (53,5%), iarparticipatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, s-auridicat la 1,46 miliarde de euro.

Investitiile straine au acoperit integral deficitul contuluicurent din perioada ianuarie-august 2009.

Bani de la UE

Transferurile curente au totalizat aproape 750 mil. euro inaugust, dupa ce cu o luna in urma au inregistrat una dintre celemici valori din ultimii cinci ani, de 120 mil.euro.

"Este vorba de sume consistente de la Uniunea Europeana. Si inluna august a anului trecut au fost intrari semnificative de banidin partea Uniunii, chiar mai mult decat in acest an", a precizatNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Deficitul contului curent al balantei de plati s-a plasat dupaprimele opt luni la 2,4 mld. euro, in scadere cu 78,6% fata deperioada similara a anului trecut, contractia accelerandu-se fatade declinul inregistrat in primele sapte luni, de 73,8%.

Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curenta avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,9 mld.euro, in scadere cu 68,6%.

Servicileau avut in primele opt luni o contributie negativa la deficitul decont curent de 69 mil. euro, desi in perioada similara din 2008 ausprijinit restrangerea dezechilibrului cu 448 mil. euro.

Datoria pe termen scurt continua scaderea

Datoria externa pe termen scurt a scazut cu 5,3 mld. euro fatade sfarsitul anului trecut atingand nivelul de 16,8 mld. euro(21,9% din total datorie externa). Pe de alta parte, datoriaexterna pe termen mediu si lung a urcat cu 17,3%, la 60 mld. euro.Cresterea datoriei externe a venit pe fondul contractariipachetului financiar de la FMI si Uniunea Europeana.

Rezervele internationale ale bancii centrale au acoperit 8,8luni de importuri de bunuri si servicii la finele lunii august fatade 5,7 luni in luna decembrie 2008.

Datoria publica directa, respectiv imprumuturi externecontractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatileadministratiei publice locale, a crescut cu 13,7% in primele optluni, la 10,2 mld. euro.

Pe de alta parte, datoria publica garantata, respectivimprumuturi externe garantate de Finante si autoritatileadministratiei publice locale, a scazut dupa primele opt luni cu7,26%, la 1,6 mld. euro.

Depozitele pe termen mediu si lung al nerezidentilor au avansatcu aproape 24%, la 6,77 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO