Eveniment

Isarescu ataca al patrulea mandat de guvernator al BNR

Isarescu ataca al patrulea mandat de guvernator al BNR
03.06.2009, 19:14 121

Isarescu ii cunostea pe majoritatea celor care au venit la putere in 1990 prin intermediul celebrului "Club de la Trocadero" din Piata Universitatii, de la "coada calului", unde se adunau la dezbateri cei de la Institutul de Economie Mondiala - pepiniera de cadre sau esalonul II pentru conducerea statului. Institutul exista si astazi, dar Trocadero s-a transformat in cazinou. Isarescu a fost coleg de birou cu Dijmarescu, care in 1990 era o voce puternica in guvernul Roman, iar din 2004 este viceguvernator al BNR.

Isarescu era cel mai apropiat colaborator al celui care conducea Institutul de Economie Mondiala, Costin Murgescu, despre care multi spun ca daca ar fi trait dupa Revolutie Romania ar fi avut o alta soarta economica.
De-a lungul celor 19 ani au existat cateva tentative de schimbare a lui Isarescu din functie: in anii 1994, in timpul guvernului Vacaroiu, dar acea incercare s-a izbit de opozitia presedintelui Ion Iliescu, apoi in 1997, cand Emil Constantinescu, proaspat ales presedinte, a pus in discutie aceasta posibilitate, dar la care a renuntat extrem de repede. In anul 2000, cand Adrian Nastase, numit premier, a avut o pozitie mai critica la adresa lui Isarescu, de la care tocmai preluase mandatul, Ion Iliescu a transat din nou discutia rapid.
In 2004, la ultimele alegeri pentru CA al BNR, organizate inaintea celor pentru Parlament, nu a intampinat nicio opozitie. Cand a venit noua putere la finalul lui 2004, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu nu au avut nicio problema cu Isarescu. Sebastian Lazaroiu, consilierul presedintelui Basescu pentru planificare si analiza politica, a declarat recent ca presedintele si guvernatorul se consulta extrem de des in privinta situatiei economice. De altfel, atat presedintele, cat si premierul Boc s-au deplasat personal la inceputul acestui an la BNR pentru a discuta situatia economica.
Daca relatia cu PD-L este extrem de buna, in ultimele doua luni a intervenit o disputa intre BNR si PSD in privinta conducerii CEC Bank - institutie care a facut obiectul negocierilor politice la formarea guvernului PD-L - PSD. Pentru prima data in istoria de 19 ani a lui Isarescu, BNR s-a exprimat impotriva schimbarii sefului CEC Bank, functie detinuta de Radu Ghetea, care este de noua ani seful Asociatiei Romane a Bancilor si unul dintre aliatii lui Isarescu.
Desi figureaza pe toate listele de posibili candidati la presedintia Romaniei, dupa aventura electorala din 2000 (cand cei mai multi spun ca l-a ajutat pe Iliescu sa devina presedinte in detrimentul lui Theodor Stolojan), Isarescu a respins orice noua implicare in lupta prezidentiala. Dar in 2014 ar urma sa i se termine si noul mandat pe care si-l doreste la BNR, aproape in acelasi timp cu finalul de mandat al presedintelui Romaniei care va fi ales in aceasta toamna.
 
Mugur Isarescu
  • 59 de ani;
  • Nascut la Dragasani, judetul Valcea;
  • Casatorit; doi copii.
 
Functii detinute pana in prezent
  • Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - numit de Guvern in 1990; cu mandat incredintat de Parlament in 1991; mandat reinnoit de Parlament in decembrie 1998 si noiembrie 2004;
  • Presedinte al Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologice a Academiei Romane. Membru titular al Academiei Romane (2006);
  • Prim-ministru al Guvernului Romaniei (decembrie 1999 - decembrie 2000);
Pozitii detinute in organisme internationale
  • Guvernator pentru Romania in Consiliul Guvernatorilor al FMI;
  • Viceguvernator pentru Romania in cadrul Consiliului Guvernatorilor al Bancii Mondiale;
  • Viceguvernator pentru Romania in cadrul Consiliului Guvernatorilor al BERD;
  • Reprezentant al Romaniei in cadrul Bancii Reglementelor Internationale si in Comitetul Guvernatorilor Bancilor Centrale de la Basel;
  • Presedinte al Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala;
  • Membru in Consiliul Consultativ al Biroului Regional pentru Europa si CSI din cadrul PNUD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO