Eveniment

Isărescu: Fără ajustarea pensiilor nu putem vorbi de creştere economică

Isărescu: Fără ajustarea pensiilor nu putem vorbi de creştere economică

„Ţinem dobânzile real negative pentru că şi cei care economisesc trebuie să contribuie la plata pensiilor.“

15.07.2010, 23:34 27

Statul trebuie să echilibreze deficitul sistemului de pensii,care se corectează momentan prin inflaţie - inclusiv prin tăiereasau impozitarea pensiilor - este mesajul dur al guvernatoruluiBăncii Naţionale Mugur Isărescu, care a renunţat la jumătateaanului să mai vorbească despre revenirea economiei pe creştere,atenţionând chiar că măsurile propuse pentru forţarea unei reveniriar putea să ducă la corecţii mai dure.
"Se pune prea mare speranţă pe ea (creşterea economică, n. red.). Afost plus unu, am ajuns la minus unu şi din cauza asta nu mai putemsă plătim pensiile. Problemele bugetare sunt structurale, suntenorm de mari. Putem să creştem şi cu 8% şi tot trebuie să facemajustări. Acum nu o facem direct, o facem prin uşa din dos, prininflaţie", a spus guvernatorul la seminarul "Mugur Isărescu şiinvitaţii săi". El a avertizat că statul va avea dificultăţi totmai mari în a se împrumuta dacă Guvernul nu va tăia din cheltuielişi nu va veni cu un discurs public coerent. Principala problemăeste deficitul sistemul de asigurări sociale, de 3 mld. euro anulacesta, spune Isărescu, subliniind că susţinerea acestuia ar puteasă înghită întreaga rezervă de aur a BNR într-un singur an. În aniianteriori, când eco-nomia duduia, iar guvernul Tăriceanu arunca cubani în toate părţile, guvernatorul nu s-a remarcat prinatenţionări dure la ce făcea Executivul.
Pentru al doilea an consecutiv economia se îndreaptă sprerecesiune, estimată acum de analiştii din mediul privat la 1,5%-3%.Isărescu refuză să mai facă "pariuri" privind revenirea economieipe creştere, după ce în 2009 a fost criticat pentru că a fost preaoptimist.
El spune că BNR a încercat să compenseze măsurile dure de ajustareimplementate de Guvern (majorarea TVA care aduce creştereapreţurilor) prin menţinerea dobânzii la 6,25% pe an, în timp ceinflaţia este aşteptată să urce la 8%, însă lipsa de încredere îneconomie face ca finanţarea mediului privat să rămână slabă.Analiştii se aşteaptă totuşi ca BNR să înceapă să urce dobânda depolitică monetară din toamnă, pentru a ţine pasul cu inflaţia. Înprezent, dobânda este cu aproape două puncte peste nivelulinflaţiei, care a coborât la 4,3% în iunie. Guvernatorul dă din nouvina pe "dominanta negativă" din discuţiile publice privindperspectivele economiei pentru lipsa de iniţiative de investiţii şireticenţa băncilor de a da credite mediului privat. În acestecondiţii, Isărescu a dat ieri de înţeles că la sfârşitul acesteiluni BNR ar putea să permită băncilor străine să îşi reducăexpunerea pe România prin "flexibilizarea" acordului încheiat înmartie anul trecut la Viena. Decizia vine în condiţiile în carebancherii afirmă că nu găsesc suficientă cerere de credite pe planlocal şi nu au practic ce face cu fondurile. În paralel, oamenii deafaceri acuză băncile că nu dau drumul la creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO