Eveniment

Isarescu: Fara investitii in autostrazi si exporturile Dacia se vor bloca intr-un lung sir de TIR-uri

Isarescu: Fara investitii in autostrazi si exporturile Dacia se vor bloca intr-un lung sir de TIR-uri

Isarescu, flancat in poza de ministrul finantelor Sebastian Vladescu (stanga) si de Cosmin Istode, redactor-sef al revistei Finante si Afaceri in dreapta

05.03.2010, 00:00 73

Fara investitii in autostrazi, exporturile Dacia vor forma unlung sir de TIR-uri de la uzina pana la Nadlac, a rememoratguvernatorul BNR Mugur Isarescu avertismentul unui oficial alRenault la momentul preluarii producatorului auto local, pentru asublinia importanta dezvoltarii infrastructurii.

Cu toate acestea, o dezbatere organizata ieri la Banca Nationalape tema perspectivelor dezvoltarii economiei in 2010 s-a incheiatfara concluzii clare, atat guvernatorul cat si ministrul finantelorlimitandu-se sa arate doar ca nu mai exista loc in bugetul de anulacesta pentru investitii, fondurile fiind epuizate pe platile desalarii si pensii. De altfel, ministrul finantelor SebastianVladescu a plecat imediat dupa ce a tinut un speech de circa unsfert de ora, iar guvernatorul Isarescu s-a retras, de asemenea,din sala inainte de sesiunea de dezbateri si intrebari.

"Fara constructia de autostrazi economia nu isi poate reveni siastfel nu isi pot reveni nici pensiile, in valoarea lor reala, nuin promisiuni. (...) Sa nu credeti ca noi, cel putin la BancaNationala, nu ne dam seama cat de importanta este problemaautostrazilor si gasirea acelui spatiu fiscal care sa permitainvestitiile. Il gasim prin oprirea unei tendinte nesustenabile decrestere a salariilor. Dar revenirea va fi extrem de dureroasa", aspus Isarescu. Guvernatorul a subliniat ca ponderea cheltuielilorcu salariile din domeniul public a urcat de la 5% din ProdusulIntern Brut in 2004, cand "economia functiona bine", la 9% in 2009."E foarte greu sa dezvolti Romania in conditiile in care aloci maimult decat iti permiti pe cheltuielile zilnice", a spusVladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO