Eveniment

Kaufland cere 150 de milioane de euro de la BERD pentru a-si finanta extinderea

03.05.2009, 21:27 37

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza un imprumut de 150 mil. euro catre retailerul german Kaufland pentru a finanta expansiunea grupului in Romania si Bulgaria, potrivit informatiilor aparute pe site-ul BERD.
Acesta va fi cel de-al doilea imprumut pe care institutia financiara il va acorda retailerului german pentru extinderea retelei de magazine in Romania, dupa ce in 2007 BERD a mai acordat un credit de 100 de milioane de euro retelei Kaufland, singurul retailer care a derulat programe de finantare cu sprijinul BERD in Romania.
"Retailul modern va castiga cota de piata si in contextul crizei. Ritmul in care acesta se va dezvolta va fi putin diferit in functie de tipul de format pe care il promoveaza fiecare retailer in parte. Piata de retail-food inregistreaza in continuare cresteri si in consecinta ma astept sa existe in continuare jucatori care sa investeasca in expansiune", a declarat Codrut Pascu, managing partner la compania de consultanta Roland Berger.
Kaufland, care detine in Romania o retea de 37 de magazine cu peste 6.000 de angajati, vizeaza cu acest proiect expansiunea in orasele mici si mijlocii.
Compania a postat pe site intentia de a cumpara "terenuri cu suprafete incepand de la 8.000 de metri patrati, cu locatie favorabila centrala sau periferica, in orase cu cel putin 40.000 de locuitori".
BERD si Kaufland nu au comentat aceste informatii pana la inchiderea editiei.
Costurile totale ale proiectului de extindere al Kaufland in Romania si Bulgaria sunt de 300 mil. euro, nefiind mentionata suma alocata investitiilor din Romania.
Kaufland aloca intre 8 si 10 milioane de euro constructiei unui magazin, ceea ce inseamna ca in urma acestui proiect grupul german va mai putea deschide cel putin 30 de magazine.
Astfel, pe o piata dinamica, cea a hipermarketurilor, pe care batalia este extrem de dura in special intre Carrefour, Real si Kaufland, retailerul german ar putea accelera expansiunea pentru a acoperi orase "neatinse" inca de acest format de retail.
Si Carrefour, principalul jucator pe hipermarketuri dupa cifra de afaceri, anunta intr-un raport din 2008 ca intentioneaza sa ajunga la 40 de hipermarketuri in Romania pana in 2012, fata de 23 in prezent, in urma unor investitii de 450 mil. euro.
Kaufland Romania opereaza in prezent 37 de unitati cu politica de discount si a raportat in 2007 afaceri de 642 de milioane de euro, valoare tripla fata de anul precedent. Retailerul nu a comunicat rezultatele financiare pentru 2008, insa, potrivit estimarilor ZF, afacerile grupului s-au apropiat de 1 mld. euro.
BERD a fost de asemenea foarte activa pe plan local de inceputul acestui an. Institutia financiara a achizitionat recent 50% din Renault Tehnologie Roumanie, centrul Renault de la Titu, in urma participarii la majorarea de capital al companiei cu 44 de milioane de euro si a aprobat un credit de 200 de milioane de euro catre Petrom, fonduri care vor fi utilizate la constructia unei centrale electrice la Brazi, un proiect in valoare de 500 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO