Eveniment

La ce companii vor sa lucreze studentii romani: ING, BMW, Microsoft, IBM si Google. Cum comentati?

13.09.2009, 18:56 41

Grupul bancar ING, producatorul auto BMW si Microsoft se numaraprintre angajatorii preferati de studentii romani in acest an,potrivit celui mai recent studiu realizat de institutul german decercetare Trendence, la care au participat, pentru prima oara insapte ani, si studenti romani. Sondajul a fost realizat pe unesantion de 196.000 de studenti din 779 de universitati prezente in22 de tari, iar raspunsurile celor chestionati au fost clasificatein functie de domeniul studiat in facultate, afaceri sauinginerie.

Institutul german a realizat doua clasamente, unul alangajatorilor preferati de studentii de la facultatile de afacerisi unul de studentii de la facultatile de inginerie. Pe primul locin topul preferintelor studentilor de la facultatile economice seafla ING, BMW si Banca Centrala Europeana (BCE), in timp cestudentii cu profil tehnic si-ar dori sa lucreze la Microsoft,Google sau IBM.

"Bancile sunt inca printre cei mai cunoscuti angajatori dinRomania, spre deosebire de alte tari europene, iar studentii romanipar sa fie mai putin influentati de criza economica decat ceilaltistudenti din Europa", sustine Oliver Viel, director aldepartamentului Customer Relations in cadrul InstitutuluiTrendence.

Vor 1.000 euro/luna la primul job

Studentii romani care urmeaza cursurile facultatilor de afacerise asteapta sa primeasca un salariu anual de 9.332 de euro (780 deeuro pe luna) la primul loc de munca dupa absolvire, pe candasteptarile absolventilor de inginerie sunt ceva mai mari, de panala 12.230 de euro anual (peste 1.000 de euro lunar).

Asteptarile salariale ale studentilor romani sunt cu mult submedia europeana, unde un student care invata in domeniul afacerilorvrea sa primeasca un salariu de aproape 2.000 de euro pe luna, iarunul care studiaza ingineria isi doreste ca primul job de dupaabsolvire sa-i aduca un venit lunar de aproape 2.200 de euro.

Daca, in general, studentii din alte state europene preferacompaniile nationale atunci cand isi desemneaza angajatoriipreferati, studentii romani pun multinationalele pe primele locuriin randul celor mai buni angajatori.

"Unul din motivele pentru care studentii romani fac asta este cain Romania lipseste brandul de angajator al companiilor nationale.Multe companii sunt cunoscute doar regional si nu au o influentaasa de mare precum companiile internationale", a mai spus Viel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO