Eveniment

Legea lustratiei nu este chiar degeaba, efectele ei majore vor fi la nivel local

20.05.2010, 23:04 124

Cei care au astazi mai putin de 39 de ani si detin demnitati instat nu vor fi atinsi de legea lustratiei, adoptata miercuri,intrucat nu intra sub incidenta actului normativ persoanele care,in momentul in care au detinut functii in fostul partid comunistsau in UTC, aveau sub 18 ani.

Ceilalti, cati or mai fi, va trebui sa stea pe margine cinciani, daca au demnitati publice. Fostul ministru de externe, RazvanUngureanu, actualul sef al SIE, poate sa stea linistit asadar. Avea16 ani cand a ajuns membru supleant al UTC si, dupa cum o spune, adetinut-o pana in clasa a 12-a. Daca ar fi avut aceasta functiedupa 18 ani, ar fi trebuit sa plece din fruntea SIE si sa nu maiaiba acces la functii publice cinci ani.

Actualul sef al Guvernului, Emil Boc, este si el calm. Dintr-ovarianta mai veche a proiectului au fost eliminati de pe listacelor care ar fi urmat sa intre sub incidenta legii cei care audetinut functii de conducere in UASCR (studentii comunisti). Auscapat prin aceasta eliminare nu doar Boc, ci si eurodeputatulAdrian Severin sau fostii ministri Ioan Rus si George Copos (carenu mai sunt in politica oricum).

Multi altii, care au avut functii in Partidul Comunist si detinsi acum functii obtinute in urma alegerilor, vor avea momente deliniste pana la finele mandatului, intrucat lustratia intervine, incazul lor, dupa acest termen. Este cazul deputatului ViorelHrebenciuc, a senatorului Serban Mihailescu, care au avut functiiin PCR, sau a senatorului Dan Voiculescu (colaborare cuSecuritatea). Hrebenciuc spune insa ca este linistit pentru ca nu afost platit de PCR, intrucat legea ii pedepseste doar pe aceia careau fost retribuiti de partid. Alti intre cei care ar fi urmat saintre sub incidenta legii, precum Ion Iliescu, fostii ministriVasile Dancu sau Octav Cozmanca nu mai pot fi atinsi de lustratiepentru ca nu mai au demnitati publice.

Pe cine mai atinge legea lustratiei adoptatamiercuri?

Bogdan Niculescu-Duvaz spune ca pe nimeni si oricum PSD va atacala Curtea Constitutionala legea. Fostul consilier al lui TraianBasescu, actualmente europarlamentar, Cristian Preda, este si elsceptic si afirma amuzat ca legea il lustreaza pe Ion Iliescu careoricum nu mai e in politica.

De cealalta parte exista insa optimism. Presedintele SocietatiiTimisoara, Florian Mihalcea, institutie care a militat de 20 de anipentru aceasta lege, spune ca adoptarea ei este un moment istoric,pentru ca reprezinta despartirea de comunism.

Macelul va fi la nivel local

Chiar adoptata cu o intarziere de 20 de ani, legea ar putea incaoferi surprize, daca nu neaparat la nivel central, macar la nivellocal, pentru ca actul normativ nu-i priveste doar pe care auactivat la centrul Partidului Comunist sau al UTC, cei care au fostsecuristi sau informatori, ci si pe cei care au fost la varfulPartidului Comunist in judete sau raioane.

Concret, vreme de cinci ani acestia nu vor mai avea dreptul sadetina demnitati in stat, la nivel local sau central. Lista celorvizati este lunga, ea ii cuprinde pe cei care au ocupat functiipolitice de conducere retribuite in PCR si UTC.

Insa nu doar cei cu functii politice vor fi penalizati. Vin larand sub incidenta legii cei care au detinut calitatea de membru alConsiliului de Stat si al Consiliului de Ministri, fostiisecretari, prim-secretari sau cei care au exercitat functii deactivist in cadrul aparatului de propaganda sau care au detinutcalitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulareromanesti din strainatate. In aceeasi categorie se inscriu sipersoanele care au ocupat functiile de comandant, inspector-sef sauinspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii dincentrele de detentie politica, secretarii de partid.

Este greu de stiut cati vor iesi in final la numar dintre cei demai sus.

Cel putin dintr-un studiu reiese insa, ca la nivel local, va fiprapad. Studiul l-a facut chiar PSD.

Potrivit unei simulari, circa 70% din consilierii locali aipartidului ar putea cadea sub incidenta legii lustratiei. Daca asastau lucrurile in cazul social-democratilor, de ce nu ar sta ele lafel in cazul celorlalte partide?

Cine vor fi lustrati

Cei care inainte de 1989 au fost in urmatoareasituatie:

  • Au ocupat functii retribuite de conducere in PCR si UTC
  • Membri ai Consiliului de Stat si al Consiliului deMinistri
  • Fostii ministri comunisti si adjunctii
  • Prim-secretari, secretarii comitetului judetean de partid,presedintii, prim-vicepresedintii si vicepresedintii consiliilorpopulare
  • Activistii
  • Sefi de misiuni diplomatice
  • Comandanti, inspectori-sefi sau inspectori adjuncti ininspectoratele de militie
  • Comandantii din centrele de detentie politica
  • Secretarii de partid
  • Fostii securisti sau cei care au colaborat cu Securitatea
  • Au fost sefi la Tribunalul suprem
  • Au fost procurori generali sau procurori generali adjuncti incadrul Procuraturii
  • Cei care au indeplinit functia de secretar de partid in oriceinstanta judecatoreasca
  • Au activat in invatamantul ideologic din Armata si Interne
  • Sefii fostelor publicatii ale Partidului Comunist Roman

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO