Eveniment

Lipsa cererii a blocat creşterea preţurilor în august

Autor: Mihaela Claudia Medrega

12.09.2010, 23:25 24

Preţurile de consum au urcat în august cu numai 0,23%, cu multsub aşteptările analiştilor, după ce în iulie - prima lună în cares-a aplicat TVA-ul mărit de 24%, inflaţia fusese de 2,6%.

Astfel, la două luni de la majorarea TVA, care aritmetic ar fitrebuit să ducă la o creştere a preţurilor cu 4,2%, inflaţia a fostde numai 2,8%, ceea ce arată că majoritatea comercianţilor auezitat să urce preţurile pe fondul cererii slabe de consum,preferând în schimb să îşi reducă marjele proprii de câştig. Vestea- bună pentru consumatori - a fost însă primită cu răceală deanalişti, care văd în această evoluţie încă un semn al consumuluifoarte slab. Un sondaj al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancariarăta săptămâna trecută aşteptări pentru o creştere a preţurilor cu0,4%, pe medie. Prognozele mergeau de la 0,2% până la 0,9%.

"Inflaţia relativ scăzută din august - lună în care ne aşteptamsă mai vedem un impact întârziat al majorării TVA asupra preţurilor- vine să confirme faptul că cererea internă nu reuşeşte să îşirevină, ci dimpotrivă, se diminuează şi mai mult după măsurile deausteritate", spun analiştii Piraeus Bank.

După creşterea preţurilor din august, inflaţia anuală a urcat la7,58%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO