Eveniment

Lipsa investiţiilor din ultimii ani se răzbună: industria a încetinit

Lipsa investiţiilor din ultimii ani se răzbună:...

Autor: Iulian Anghel

14.01.2016, 00:07 349

Producţia industrială care în­seam­nă 23% din PIB a crescut în pri­mele la 11 luni din 2015 modest cu 2,6% (serie brută), mult mai puţin de­cât în 2013 când, la 11 luni, a înregistrat o creş­te­re de 7,6% sau în 2014 când a avut un plus de 6,3%.

Industria a contribuit la PIB în primul semestru cu 23% şi a avut o con­tri­buţie la creşterea eco­nomică de doar 0,2%.

În condiţiile în care se aş­teaptă de la 2015 o creş­te­re economică de 3,5 - 4%, importurile (dintre care o parte sunt pentru producţie) au crescut deficitul comercial la 11 luni la aproape 8 miliarde de euro, iar industria înseam­nă aproape un sfert din PIB, nu apare ca o curiozitate o creştere atât de modestă?

„Evoluţia slabă a industriei se ob­ser­vă de mai multe luni. Dacă va fi o creş­tere economică bună, asta se va da­tora consumului care s-a majorat, ma­jorare alimentată de importuri, şi re­ve­nirii sectorului construcţiilor. Creşterea mo­destă a industriei este cauzată de lip­sa investiţiilor din anii din urmă. Au fost amânate, s-au pierdut bani euro­peni şi acum toate acestea se decon­tea­ză“, co­men­tează economistul Dragoş Cabat.

La nivelul salariilor, la 11 luni anga­jaţii români au avut un venit mediu net de 1.918 de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2014 şi mai mult cu 71% faţă de nivelul înregistrat în noiembrie 2007, arată date­le centra­liza­te de ZF pe ba­za infor­ma­ţiilor publi­ca­te de Insti­tu­tul Naţional de Statistică.

În aceeaşi pe­rioa­dă, valoarea inflaţiei cu­­mulate a fost de circa 40%, ceea ce înseamnă că, în rea­litate, angajaţii ro­mâni au re­simţit venituri mai mari doar cu o treime în ultimii nouă ani.

La nivelul inflaţiei pe 2015 este pentru prima dată când se înregistrează deflaţie cu un minus de 0,9 datorită scăderii TVA la alimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO