Eveniment

Marile firme in insolventa pot evita falimentul. Este nevoie de masuri dure, luate rapid

Marile firme in insolventa pot evita falimentul. Este nevoie de masuri dure, luate rapid
10.03.2010, 23:12 425

De mai bine de un an de zile firmele si creditorii se joaca de-asoarecele si pisica. Unii ii acuza pe altii ca se folosesc deprocedura legii insolventei pentru a-si proteja afacerea:creditorii cer insolventa companiilor pentru a le determina sa isi achite obligatiile, in timp ce o partedintre debitori se ascund de buna-voie sub "protectia Legii85/2006, a insolventei", pentru a obtine un ragaz in vedereaachitarii de obligatii.

"Insolventa nu inseamna intotdeauna faliment, iar reorganizareajudiciara poate fi solutia pentru redresarea afacerii. Totusi, inpractica s-a observat ca debitorii apeleaza la deschidereaprocedurii de insolventa in special pentru a beneficia deavantajele imediate si se gandesc mai putin la planul dereorganizare", a declarat Dan Costinescu, partener in cadrul firmeide avocatura Schoenherr si Asociatii, in cadrul seminarului"Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii decriza", organizat ieri de ZF.

De aceeasi parere este si Geanina Oancea, partener in cadrulcompaniei BDO Business Restructuring, care considera ca legeainsolventei ar putea fi revizuita in unele aspecte legate deevaluarea garantiilor, creantele defavorizate si plata creanteloranterioare deschiderii procedurii.

"Uneori, in procedura insolventei, practica omoara debitorul,din cauza ca a existat o abordare gresita in ceea ce privestescopul principal al legii insolventei. Pe de alta parte, sicreditorii trebuie sa inteleaga ca redresarea unei companii nuinseamna plata imediata a creantelor in proportie de 100%", a spusOancea.

Numarul insolventelor, in crestere

In Romania sunt la ora actuala deschise peste 30.000 de dosarede insolventa, 18.000 dintre acestea fiind declansate pe parcursulanului trecut.

Inceputul de an nu a adus o diminuare a fenomenului, ba dincontra, in luna ianuarie fiind incepute 2.000 de noi proceduri, iarspecialistii in insolventa spun ca pe parcursul acestui an tendintaeste de crestere, dupa ce greva magistratilor din 2009 a dus laamanarea mai multor dosare.

Dintre companiile aflate in insolventa, potrivit datelorprezentate de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa siRestructurare, doar 2% reusesc sa se reorganizeze,restulurmand calea falimentului. Cele mai afectate sunt firmele dincomert, constructii si industria prelucratoare, domenii care aucunoscut cele mai puternice scaderi ale businessurilor.

"Insolventa asigura un tratament echitabil, atat pentrucompanie, cat si pentru creditori. Socul va exista atat timp catcompania va fi in aceasta situatie. Ne propunem o restructurarerapida, dar nu exclud posibilitatea de a ramane in insolventapentru o perioada mai lunga de timp. Totusi, am reusit sa repunemcompania pe picioare dupa trei luni de la deschiderea procedurii,au mai plecat 100 de oameni, am inchis doua magazine, dar amdeschis alte trei", a declarat Adrian Olteanu, directorul generalal Flamingo, una dintre cele mai mari companii locale intrate ininsolventa in luna decembrie.

Bancile raman reticente la sprijinirea firmelor aflate ininsolventa

Cativa consilieri juridici afirmau ieri ca bancile ar fiprincipalii responsabili de generarea lantului de insolvente deanul trecut, mai ales in sectorul companiilor mici si mijlocii,care nu ar fi avut posibilitatea de a-si achita datoriile. Pe dealta parte, reprezentantii institutiilor de credit cred ca aumotive destul de intemeiate pentru a ezita sa acorde ajutorcompaniilor cu dificultati financiare.

"Exista o reticenta a bancilor cu privire la procedurainsolventei si va exista in continuare, pentru ca existacontradictii in lege. Suntem dispusi sa oferim sprijin, dar trebuiesa fim atenti cui il oferim. Exista persoane care vor sa foloseascainsolventa ca santaj sau ca masura prin care sa ascunda anumiteoperatiuni in dauna creditorului sau chiar a companiei, ceea ce nuinseamna ca vor sa salveze firma", a spus Mircea Cotiga, recovery& fraud prevention director al UniCredit Tiriac Bank.

Unul din miturile care este pe cale sa se creeze pe piata localaeste ca majoritatea firmelor aflate in insolventa vor intra infaliment, este de parere avocatul Gheorghe Piperea, care spune ca,din 100 de companii aflate in insolventa, 98 intra in faliment, dardintre acestea cam jumatate sunt societati fantoma.

"Chiar in Ziarul Financiar de astazi (ieri - n.r.) am vazut olista cu zece companii mari care au intrat in insolventa. Dinaceste zece companii, sunt convins ca opt pot evita falimentulreorganizandu-se", a spus Piperea.

Totusi, firmele pot lua cateva masuri de prevenire pentruinsolventa, cum ar fi mandatul ad-hoc sau concordatul preventiv,doua solutii pe care firmele le pot negocia cu creditorii, invederea depasirii situatiei dificile, inainte de a cere insolventa.Unul dintre avantajele mandatului ad-hoc este asigurarea uneiclauze de confidentialitate intre semnatari.

"Este posibil ca numarul mare de societati care vor intra anulacesta in insolventa sa fie si rezultatul protestelor de anultrecut alte magistratilor, care au dus la amanarea unui numarimportant de dosare", spune Simona Maria Milos, partener laStanescu Milos Dumitru si Asociatii.

In aceste conditii numarul firmelor care vor intra in acest ansub incidenta legii 85 ar putea creste, in conditiile in care nicidin partea Guvernului nu se vad deocamdata alte masuri clareanticriza.

"In Romania se pot numara pe degete bancile care au acordatfinantari pentru reorganizare, iar aceasta situatie s-a intamplatcu patru - cinci ani in urma", a spus Nicolae Rusu, senior partnerla Casa de Insolventa Transilvania.

Efortul ar trebui sa vina din ambele parti, este de parere siAlexandru Ene, associated partner al firmei de avocatura Noerr,care spuna ca "intr-o economie sanatoasa, regula trebuie sa fierestructurarea, iar falimentul exceptia. Orice situatie dificilareprezinta un travaliu. Iar in cazul insolventei, travaliul trebuiesa fie atat al debitorilor, cat si al creditorilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO