Eveniment

Miza exporturilor de carne de porc, un business de jumatate de miliard de euro

Miza exporturilor de carne de porc, un business de jumatate de miliard de euro

Principalele piete de desfacere vizate pentru export de producatorii de mezeluri sunt tarile in care exista comunitati mari de romani

09.11.2009, 23:15 49

Reprezentantii producatorilor de mezeluri estimeaza realizareaunor vanzari totale anuale intre 200 si 300 mil. euro in 2010 dinexporturi, dupa ce premierul interimar Emil Boc a anuntat recent caRomania va putea relua incepand cu anul viitor exportul produselordin carne de porc.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatie care reunestepatronatele din industria alimentara, sustine ca exporturile arputea ajunge in urmatorii ani pana la jumatate de miliard deeuro.

Producatorii se feresc sa faca estimari cu privire la procentulcu care vor creste exporturile in urma acestei masuri, insamentioneaza ca principalele piete de desfacere vizate deproducatori pentru export sunt tarile in care exista comunitatimari de romani.

"Aceasta decizie va deschide posibilitatea de a exporta produsecrud-uscate, cum este salamul, dar si carne proaspata si mititeicatre pietele europene. Tarile care ne intereseaza pentru exportsunt Spania si Italia, iar principalul motiv il reprezintacomunitatile de romani care exista acolo", a declarat AndrewTaylor, vicepresedinte comercial al Caroli Foods, producator demezeluri cu afaceri de 70 mil. euro. Caroli exporta in prezentproduse din categoria fierte-afumate, dar si produse pe baza decarne de vita si pui.

Daniel Dumitrescu, directorul de marketing al Aldis Calarasi,producator de mezeluri cu afaceri de peste 91 mil. euro in 2008,sustine ca deja a expus produsele companiei la mai multe targuridin Europa pentru a putea dezvolta exporturile.

"Exista cerere pentru mezelurile romanesti in Europa. Incercamsa ne adresam in prima faza comunitatilor de romani care vor saconsume salam, sunca. In prezent exportam cantitati reduse deproduse din carne de vita si pui, mai ales specialitati, dar pecarne de porc avem un portofoliu mult mai mare de produse pe carele-am putea exporta", sustine Dumitrescu.

Potrivit directorului de marketing, 80% din carnea folosita deAldis pentru productie este importata din tari ale UE.

Comisia Europeana a sistat, de la inceputul anului 2007 pana lafinalul anului 2009, exporturile de carne de porc si produseprocesate din carne de porc, pe fondul cazurilor de pesta porcinainregistate pe plan local. Singura posibilitate de export permisade Comisia Europeana viza produsele fierte-afumate, supuse unuitratament termic de 70 de grade celsius.

Presedintele Romalimenta sustine insa ca nu se stie cand vor fireluate aceste exporturi, deoarece Comisia Europeana nu a trimisinca data exacta, metodologia si conditiile clare in urma caroravor putea fi exportate produsele procesate din carne de porc. El aadaugat ca producatorii romani nu pot sa exporte produse din carnede porc romaneasca si nici carne proaspata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO