Eveniment

Modificarea Codului fiscal a intrat in prelungiri

06.12.2005, 19:28 12

Ministerul Finantelor nu a definitivat inca modalitatea de impozitare a castigurilor din dobanzi aferente conturilor la vedere si nici nu s-a hotarat daca va acorda posibilitatea de deducere integrala a reevaluarii mijloacelor fixe, alte subiecte aflate in continuare in discutie referindu-se la accize, impozite si taxe locale si TVA.

Catalin Doica, 32 de ani, recent numit in functia de secretar de stat responsabil cu legislatia fiscala, afirma ca "in principiu", proiectul de modificare a Codului fiscal va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

Chiar daca discutiile continua, Guvernul inca mai are timp sa aprobe ordonanta de urgenta necesara, urmand insa ca mediile de afaceri sa astepte mai departe pana cand si Parlamentul va reusi sa se pronunte asupra formei in care va fi ajuns actul normativ. Ca de obicei, Ministerul Finantelor va fi in criza de timp cu elaborarea normelor metodologice pentru aplicarea noilor prevederi incluse in Codul fiscal.

"Mai exista unele subiecte in discutii. In principiu, Codul fiscal va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006. Facem eforturi sa elaboram si normele de aplicare pana la aceasta data", a declarat ieri Catalin Doica. El spune ca proiectul de ordonanta de urgenta a Codului va fi prezentat joi Guvernului, in prima lectura, urmand ca varianta finala sa fie inaintata pentru aprobare saptamana viitoare.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a insistat in ultima perioada asupra faptului ca prevederile Codului fiscal susceptibile a fi modificate ar viza doar anumite industrii si ar avea incidenta relativ restransa, si, ca urmare, nu s-ar putea vorbi despre incertitudini privind legislatia fiscala. Cu toate acestea, in conditiile in care si consultantii de specialitate au ajuns sa se refere la noutatile probabile pentru 2006 prin formula "se pare ca", incapacitatea Ministerului Finantelor de a ajunge la o decizie finala este evidenta. "Ne insusim critica potrivit careia exista instabilitate legislativa. Facem eforturi pentru a limita schimbarile de legislatie Ne dorim o legislatie simpla, stabila si clara, astfel incat sa limitam intrebarile care pot sa vina din partea contribuabililor", afirma Catalin Doica.

Chiar daca modificarile legislative vizeaza numai anumite sectoare de afaceri, acestea se vor trezi in situatia de a aplica peste noapte noile reglementari, pe care ar trebui sa le si inteleaga in prealabil.

In timp ce consultantii fiscali considera ca aplicarea unui impozit de 2% pe venitul incasat in loc de impozitarea diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca varianta actuala era benefica pentru ca "obliga atat cumparatorul, cat si vanzatorul sa declare valorile reale de tranzactionare.

De asemenea, el afirma ca impozitarea veniturilor realizate din vanzarea unui imobil in termen de pana la trei ani de la data dobandirii va determina majorarea costului tranzactiilor imobiliare, precum si sporirea evaziunii fiscale. Unul dintre aspectele cele mai controversate se refera la intentia Finantelor de a introduce preturi minime la tigari si alcool. Consiliul Concurentei s-a pronuntat deja impotriva unei asemenea masuri, insa decizia finala ar putea fi influentata pe semnalele pe care ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, aflat la Bruxelles, le va primi de la Comisia Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO