Eveniment

Moody's: Cabinetul Boc trebuie să crească şi eficienţa sectorului public, după ce a tăiat salariile

21.06.2010, 23:06 24

Analiştii Moody's consideră că măsura reducerii salariilor şi apensiilor decisă de Guvern va diminua cheltuielile guvernamentaleşi va asigura finanţarea externă, dar că aceste măsuri nu vor fisuficiente, dacă Executivul nu creşte eficienţa sectorului publicîn care trebuie să lucreze mult mai puţini angajaţi.

Kenneth Orchard, analist al Moody's, a declarat ieri pentruMediafax că scăderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor maiaproape de media UE, menţionând însă că Guvernul trebuie să ia înconsiderare creşterea eficienţei la nivelul întregului sectorpublic. În acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat să reducăcheltuielile astfel încât deficitul bugetar să nu treacă de 6,8%din PIB în 2010. Aceeaşi înţelegere cu Fondul priveşte scăderea cu25% a salariilor în sectorul public şi cu 15% a pensiilor.

În acelaşi ton, analistul Moody's, Nondas Nicolaides, susţine,într-un raport, că măsurile de reducere a salariilor şi a pensiilorvor asigura virarea tranşelor de la FMI şi Uniunea Europeană, caresunt esenţiale pentru revitalizarea economiei şi vor susţinelichiditatea din sistemul bancar.

Raportul întocmit de Nondas Nicolaides mai spune că măsurile deausteritate vor amplifica dificultăţile pentru calitatea activelorbăncilor locale şi vor exercita presiuni suplimentare asupraprofitabilităţii pe termen scurt spre mediu a instituţiilor decredit. Documentul anticipează o creştere a creditelorneperformante din cauza situaţiei angajaţilor din sectorul public,ceea ce va afecta costul creditării.

În cadrul celei de-a cincea tranşe de împrumut, România artrebui să primească, la sfârşitul lunii iunie, 850 de milioane deeuro. În toamnă, UE ar trebui să vireze şi ea cea de-a treia tranşăde împrumut de 1,5 mld. euro. Valoarea totală a finanţărilor virateRomâniei de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă decirca 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro.Pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

De la UE, în cadru împrumutului de cinci miliarde de euro aufost viraţi deja 2,5 ml. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO