Eveniment

Motoarele de crestere a productiei industriale au incetinit

08.06.2010, 23:01 15

Productia industriala a continuat sa creasca in aprilie, insaritmul a incetinit la 3% fata de aceeasi perioada din 2009, dupa cein martie s-a inregistrat un avans anual de 5,2%.

"Ritmul a incetinit in aprilie din cauza presiunilor negativeasupra consumului intern si extern, deoarece revenirea economica aprincipalilor nostri parteneri este ingreunata de necesitateareducerii deficitelor fiscale si a datoriei externe", a comentatMelania Hancila, economistul-sef al Volksbank. Productiaindustriala a crescut in aprilie atat fata de martie (cu 0,7%), catsi fata de aceeasi luna din 2009 (cu 3%), in serie ajustata infunctie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Insa, inserie bruta, productia industriala a scazut in aprilie cu 5,3% fatade luna precedenta, fiind mai mare cu 7,9% comparativ cu aprilie2009, conform datelor INS.

Avand in vedere pastrarea trendului de crestere al comenzilornoi din industrie comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut,

Volksbank estimeaza ca productia industriala isi va mentineperformanta pozitiva si in lunile urmatoare, chiar daca viteza decrestere se va diminua.

"Ne bazam pe faptul ca produsele romanesti se incadreaza ingeneral in categoria de bunuri medii si producem mai putin bunuride lux, a caror cerere a fost cea mai afectata, precum si ca urmarea deprecierii leului", a spus Hancila.

Comparativ cu aceeasi luna din 2009, in aprilie 2010, cresterileinregistrate de productia industriala s-au datorat majorarilorproductiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apacalda si aer conditionat (15,8% serie bruta, respectiv 12,7% serieajustata) si a industriei prelucratoare (7,6% si 2,7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO