Eveniment

Multinaţionalele din România ar putea fi nevoite să plătească impozite mai mari

Autor: Mediafax

14.03.2011, 23:17 23

ComisiaEuropeană (CE) va prezenta miercuri noile propuneri legislativepentru un sistem unic de impozitare a multinaţionalelor, armonizatla nivelul UE, proiect susţinut în principal de Germania şi Franţa,dar neagreat de ţări precum Austria, Spania şi Irlanda.

Sistemul ar duce la creşterea taxelor aplicate multinaţionalelordin România, unde impozitul pe profit este de 16%, faţă de peste30% în Europa de Vest. Chestiunea este discutată încă din 2008 lanivelul Uniunii Europene, iar poziţiile diferitelor state membre pemarginea acestui subiect tind către o extremă sau cealaltă,îndeosebi pentru ţările care se opun.

Belgia, Austria, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia şi Luxemburgşi-au exprimat nemulţumirea faţă de abordarea adoptată de Franţa şiGermania, dar şi faţă de substanţa propunerilor, potrivitinformaţiilor apărute anterior în presa internaţională. Un studiuefectuat de Ernst & Young pentru asociaţii de afaceriirlandeze, prezentat în februarie de Reuters, relevă că un sistemarmonizat european de impozitare ar putea creşte costurilemultinaţionalelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO