Eveniment

Noile impozite pe cladiri si mijloace de transport propuse pentru 2006

20.10.2005, 20:57 16

Pana la 669 lei noi pe metrul patrat va ajunge anul viitor valoarea impozabila a unei cladiri din clasa A, la valoarea respectiva urmand a fi aplicat un impozit de 0,1% in cazul persoanelor fizice, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal.

Cat priveste autoturismele, impozitul variaza de la 10 la 150 de lei pentru fiecare grupa de 200 cm3 sau fractiune din aceasta, fiind de 35 de lei pe fractiune in cazul motocicletelor. Pentru o banca cu motor, Finantele au prevazut un impozit de 150 de lei, in timp ce proprietarul unei salupe va fi taxat cu 752 de lei, iar posesorul unui iaht cu 5.000 de lei.

In cazul cladirii utilizate ca locuinta si a carei suprafata construita desfasurata depaseste 100 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 10 % pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia.

In functie de tipurile de cladiri, cu peretii exteriori din materiale diferite, Ministerul Finantelor a stabilit sase trepte de stabilire a valorii impozabile. Aceasta se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp.

In acelasi timp, valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea valorii determinate cu coeficientul de corectie corespunzator.

Pe de alta parte, valoarea impozabila a cladirii determinata se diminueaza in functie de anul terminarii acesteia: cu 15 % pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, respectiv cu 5 % pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani, inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.

In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, de consolidare, de modernizare, de modificare sau de extindere, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care au fost terminate aceste ultime lucrari.

Nu intra sub incidenta impozitului de 0,1% persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune.

Pentru o cladire care face obiectul unui contract de leasing, pe intreaga durata a acestuia, impozitul este datorat de catre locator. Valoarea impozabila a cladirii este valoarea cladirii inregistrata in contractul de leasing, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, iar in cazul in care valoarea cladirii inregistrata in contractul de leasing este in orice alta moneda decat cea nationala, valoarea impozabila se determina anual, in lei, in functie de cursul oficial comunicat de BNR, valabil pentru prima zi lucratoare a anului fiscal de referinta.

Impozitul/taxa pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv.

Vanzarea unei cladiri nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate nu are stinse orice datorii catre bugetul local din zona in care este amplasata, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea.

La autovehicule, impozitul se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare stabilita in trepte de Ministerul Finantelor.

In cazul mijloacelor de transport pe apa, impozitul este stabilit nominal, pe categorii de ambarcatiuni.

Impozitul pe mijlocul de transport se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO