Eveniment

Noul impozit pe tranzactiile imobiliare va mari preturile

17.02.2005, 00:00 21



Impozitarea tranzactiilor imobiliare va determina o crestere a preturilor pe piata imobiliara, apreciaza companiile din domeniu. Numarul de tranzactii va creste in perioada imediat urmatoare, insa se va reduce puternic dupa luna aprilie, pe masura ce speculatorii vor fi descurajati.



Guvernul a decis impozitarea de la 1 aprilie cu 10% a diferentei pozitive dintre pretul de vanzare si cel de cumparare daca vanzarea se face in mai putin de trei ani de la cumpararea bunului imobiliar, in cazul persoanelor fizice, si cresterea impozitului pentru persoanele juridice de la 10% la 16%.



"Pe termen scurt este posibila o dinamizare a pietei imobiliare in sectorul micilor investitori si al speculantilor imobiliari, care vor fi nevoiti sa 'scape' de cladirile pe care le-au achizitionat pana la data de aplicare a hotararii. De asemenea, ne asteptam la o compensare a acestei masuri printr-o noua crestere a preturilor la cladiri si terenuri", este de parere Mihnea Serbanescu, managing director al companiei DTZ Echinox.



Parerea este sutinuta si de ceilalti jucatori din domeniu. "Preturile imobilelor se vor mari si mai mult. Deja avem scumpiri anticipate pentru acest an, iar aceasta masura nu va face decat sa accentueze trendul crescator al preturilor din piata. Pentru proiectele rezidentiale pe care noi le dezvoltam si le vindem, exista deja precontracte incheiate, la preturi deja stabilite. Masura inseamna pentru noi o pierdere, un cost suplimentar care nu a putut fi anticipat in momentul cand am decis sa investim. Toate segmentele pietei vor fi afectate de acest impozit", sustine Cezar Lazarescu, director general al companiei RomInternationalService.



Si Dragos Dragoteanu, director general Euroest, crede ca noile reglementari vor creste "instantaneu" preturile. "Cred ca preturile se vor mari cu 20% in urmatoarele trei luni, doar ca urmare a acestei masuri. In plus, creditul iportecar si cel imobiliar vor fi puternic afectate de aceasta reglementare", spune Dragoteanu. El anticipeaza ca pana in luna aprilie vor exista multi care se vor inghesui sa isi vanda proprietatile pentru a profita de reglementarile actuale.



"Pana la stabilirea si comunicarea normelor de aplicare aferente acestui impozit, cert este ca in perioada 15 februarie - 1 aprilie, activitatea notariala va fi foarte intensa", completeaza si Eduard Uzunov, director general al companiei imobiliare Regatta.



Noua masura va descuraja in special persoanele fizice, apreciaza Gabriel Marchievici, managing partner la compania imobiliara Eurisko. "O consecinta previzibila a noii masuri va fi cresterea preturilor, urmata de scaderea numarului tranzactiilor, insa pentru scurt timp", spune Marchievici.



El apreciaza ca noua cota de impozitare nu va afecta prea mult investitorii institutionali, caci randamentele investitiilor pe piata romaneasca raman inca sensibil mai ridicate decat in cazul tarilor din zona sud-est europeana.



Chiar daca cresterea cotei de impozitare nu va afecta investitiile straine in domeniul imobilar, "este inca o confirmare a faptului ca in Romania mediul de afaceri este destul de imprevizibil", crede Serbanescu.



In ultimii ani, plasamentul banilor in terenuri a devenit o alternativa mult mai tentanta pentru multe persoane fizice si juridice, decat plasamentul la banci sau la bursa, cred jucatorii de pe piata imobiliara.



"Dobanzile bancare nu au putut concura cu un plasament intr-un teren bun din Bucuresti sau din zonele limitrofe, iar fata de bursa, investitia in terenuri bine alese a presupus un risc foarte mic de scadere a valorii. Singurul risc care trebuia diminuat era cel legat de situatia juridica a terenului. Dupa introducerea acestei cote de impozitare, toate calculele de profit a plasamentului vor trebui refacute", afirma Mirela Manea, marketing manager la agentia imobiliara ESOP.



Aproape fara exceptie, companiile imobiliare spun ca se asteptau la introducerea unei astfel de masuri, introducerea impozitului pe profitul realizat de persoanele fizice in urma tranzactiilor imobiliare fiind, potrivit lui Bogdan Georgescu, managing director al Colliers International, o masura perfect normala, in linie cu dezvoltarea economica.



"Decizia Ministerului de Finante era oarecum previzibila in contextul noilor prevederi legate de cota unica de impozitare. Ministerul incearca acoperirea deficitului generat de aplicarea cotei de impozitare universale de 16% prin diverse alte taxe si impozite, in conditiile in care suma generata de cresterea impozitului pe tranzactii de la 10% la 16% pentru persoane juridice se ridica la aproximativ 400 miliarde lei (12 mil. euro). Personal, ma intreb de ce nu cresc mai mult accizele la tigari, de exemplu, care sunt in continuare de cateva ori mai ieftine decat in U.E", afirma Mihnea Serbanescu.



Heitman: Piata imobiliara din Romania va ajunge cu greu la nivelul regional



Pietele imobiliare din Romania si Bulgaria nu vor fi cu adevarat competitive, desi inregistreaza un ritm de dezvoltare ridicat, a declarat Jacek Wachowicz, directorul de achizitii pentru Europa Centrala si de Est a grupului american Heitman, intr-un interviu acordat Budapest Business Journal.



"Cele doua piete au un numar mic de proiecte imobiliare si, totodata, au fost realizate si putine investitii. Acestea vor ajunge, eventual, undeva aproape de nivelul pietelor importante din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria si Cehia", a spus Wachowicz.



In opinia sa, desi piata romaneasca are o dezvoltare semnificativa in perioada actuala, nu va atinge in curand un nivel similar celei din Polonia, in conditiile in care Varsovia are un stoc de spatii de birouri de doua milioane de metri patrati.



"Bucurestiul, Sofia, Vilnius sau Tallinn vor fi in continuare piete mici locale pentru mult timp de acum inainte", a apreciat Wachowicz.



Grupul Heitman a investit pana in prezent circa un miliard de euro in Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. Saptamana trecuta, grupul a anuntat lansarea unui nou fond de investitii, in valoare de 175 milioane de euro, care vizeaza proiecte in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.



In Ungaria, Heitman este implicat, impreuna cu grupul israelian Engel, in doua proiecte rezidentiale, unul in Budapesta, de 41 de milioane de euro si celalalt in Gyor, in valoare de 410 milioane de euro.



"Nu ne-am implicat pana acum in proiecte in Romania, dar aceasta ar putea fi urmatoarea noastra destinatie", a mai spus reprezentantul Heitman.



El apreciaza ca procesul greoi de incheiere a contractelor reprezinta cea mai mare dificultate pe care un investitor o intampina pe pietele din Romania si Bulgaria.



"Vorbesc despre birocratie, care s-a mai redus, dar nu cat ar fi nevoie", a mai precizat Wachowicz.



Pe de alta parte, el apreciaza ca tendinta de crestere la nivel macroeconomic a regiunii este foarte imporatnta pentru a atrage mai multe investitii.



"Cresterea economica este sensibila la consistenta politicilor fiscale si monetare pe care guvernele le implementeaza. Cresterea economica determina o majorare a cererii in general si vrem sa profitam de acest lucru", a mai declarat directorul pentru Europa Centrala si de est al gupului Heitman.



Heitman este o companie multinationala de administrare a investitiilor imobiliare, cu activitati internationale. Clientii companiei includ institutii americane si internationale, fonduri de pensii, fundatii si investitori individuali.



Compania este detinuta, in proportie de 50%, de firma de servicii financiare Old Mutual, cealalta jumatate fiind controlata de conducerea companiei. (Cristina Cuncea)
ionut.bonoiu@zf.ro ; alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO