Eveniment

Numarul salariatilor din economie, tot la vale

19.12.2005, 19:12 26

Pentru a patra luna consecutiv, numarul angajatilor a continuat sa se reduca, dar se mentine peste nivelul din octombrie 2004.

In luna octombrie, economia a pierdut inca 17.000 de salariati, ducand totalul disponibilizarilor in perioada iulie-septembrie la 40.000 de persoane. Industria este cea mai afectata de concedieri, in timp ce constructiile si comertul au inregistrat in acest an cele mai multe angajari.

De la inceputul anului, numarul de salariati din economie a crescut constant sase luni la rand, pana la un maxim de 4.578.000 persoane inregistrat la finele lunii iunie. Dupa aceasta perioada a inceput declinul, continuat inclusiv in octombrie, ultima data publicata de Institutul National de Statistica.

La finele lunii octombrie, numarul de angajati era de 4.538.000, cu 140.000 de persoane mai mult decat la inceputul anului. Comparativ cu luna similara a anului trecut, pentru a reduce efectul angajarilor sezoniere, numarul de salariati este insa cu doar 88.000 de persoane mai mare.

Practic, cele mai mari scaderi de personal in perioada iulie-octombrie au avut loc in industrie (41.000 de disponibilizari) si in domeniul hotelier (9.000 de persoane concediate).

Spre deosebire de domeniul hotelier, unde reducerea de personal a fost cauzata de sfarsitul sezonului turistic de vara, disponibilizarile din industrie sunt aproape cronice.

Astfel, numarul de salariati din acest sector de activitate s-a redus cu 10.000 de persoane numai in luna octombrie si cu peste 53.000 de persoane in primele 10 luni ale anului.

Numai in octombrie, aproximativ 8.000 de persoane au fost concediate din industria textila, de articole de imbracaminte si incaltaminte, domeniu axat traditional pe export, afectat puternic anul acesta de aprecierea leului si de concurenta produselor chinezesti. In octombrie, angajarile suplimentare din constructii si comert nu au mai reusit sa compenseze disponibilizarile din industrie, la fel ca in restul anului.

Numarul de salariati din constructii si comert a inceput sa stagneze, dupa ce primele noua luni din acest an au insemnat angajarea a 39.000 de persoane (peste 12%) in constructii si a 77.000 (14%) de salariati in comert.

Aceasta evolutie a numarului de angajati nu a influentat aproape deloc rata somajului. Numarul de someri inregistrati la finele lunii octombrie a fost de circa 500.000 de persoane, nivel corespunzator unei rate a somajului de 5,7%, in crestere fata de luna septembrie (5,6%), dar mai mica decat la inceputul anului (6,3%).

Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in judetul Ialomita (11,4%), iar cea mai mica (2,3%) in judetele Bihor si Timis. In Bucuresti, statistica arata la finele lui octombrie o rata a somajului de 2,6%. In acelasi timp, numarul de contracte active de munca aflate in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca este in prezent de circa 5,7 milioane. Diferenta dintre numarul de angajati raportat de Institutul de Statistica si cel al contractelor de munca inregistrate este explicata prin faptul ca o persoana poate avea mai multe locuri de munca.

Pentru luna noiembrie, managerii companiilor din industrie si constructii estimeaz ca tendinta de reducere a personalului se va atenua, arata rezultatele unei anchete efectuate de Banca Nationala.

O cincime dintre managerii intervievati preconizeaza ca vor reduce din personal (in principal din industria energetica), iar 11% dintre respondenti estimeaza ca vor face angajari suplimentare, in primul rand in industria usoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO