Eveniment

Oamenii de afaceri acuză complicarea sistemului fiscal şi scumpirea forţei de muncă

Oamenii de afaceri acuză complicarea sistemului fiscal şi scumpirea forţei de muncă
13.07.2010, 23:47 50

"Din punctul meu de vedere, productivitatea şi eficienţa suntsinonime cu cota unică. Pentru zona de producţie cota unică a fostexcepţională pentru că puteai să-ţi plăteşti oamenii productivi maibine", a declarat Dan Şucu, acţionarul grupului Mobexpert.
El este unul dintre susţinătorii cotei unice, spunând şi în trecutcă ar fi o greşeală renunţarea la aceasta şi că a fost "primullucru inteligent făcut la nivel guvernamental în ultimii zeceani".
Şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a avut o reacţiedură la anunţul ministrului finanţelor privind proiectulintroducerii unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor dela 1 ianuarie 2011.
"Actuala discuţie referitoare la renunţarea la cota unică dăuneazăconsiderabil României ca amplasament investi ţional şi apasă greupe dezvoltarea economică. Discuţia este de prisos, pentru cărenunţarea la cota unică nu va aduce mai mulţi bani la buget,sistemul de impozitare se va complica, iar administraţia financiarănu este pregătită pentru o astfel de schimbare. Pentru toatefirmele, atât pentru cele româneşti, cât şi pentru cele străine,siguranţa sistemului juridic şi mai ales predictibilitateaimpozitelor sunt deosebit de importante", susţin membrii Camereicare reuneşte majoritatea companiilor importante cu capitalgerman.
Omul de afaceri Marius Cristescu, care deţine grupul de firme Bega,spune că dispariţia cotei unice ar fi o mare greşeală din punctulde vedere al stimulării activităţii economice şi ar duce la noidisponibilizări. "Nu e normal ca un om care munceşte mai mult săplătească mai mult din punct de vedere procentual."
"Dacă se mai joacă mult cu noi, o să închidem. În ultimii ani, cotaunică a fost unul dintre puţinele lucruri stabile pe care le puteamlua în calcul în orice business plan. Cred că la fiecare şase lunise vor juca cu procentele la impozitarea progresivă, iarstabilitatea este extrem de importantă. Eu sunt pentru menţinereaşi chiar reducerea cotei de impozitare, dacă vor să facă cevapentru economie", a spus şi Daniel Negrescu, brand manager alMurfatlar.
Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom Transport România,afirmă că impozitarea progresivă va avea un impact extrem denegativ. "Salariile mari vor fi declarate mai mici prin tot felulde tertipuri, la care românii se pricep, deci nu e o soluţie. Neîntoarcem în urmă, investitorii vor fi descurajaţi să mai vină înRomânia, când, de exemplu, în Bulgaria şi Macedonia impozitul estela 10%. Cine o să mai investească la noi?"
El spune că nici scăderea TVA-ului nu ar relansa economia şi căGuvernul ar tre bui să investească în infrastructură şi să atragămari investitori străini. "E foarte clar că bugetul are nevoie devenituri. Dar nu ar trebui să alegem între creşterea sau nu aTVA-ului şi între impozitarea pro gre sivă sau nu. Ceea ce trebuiesă facă Gu vernul este să atragă companii mari care să investească,să se ocupe de marile pro iecte de infrastructură", a spusStanciu.

Iritarea lui Emil Boc: Guvernul şi-a pus mandatul pemasă în apărarea cotei unice. Şi acum?


Premierul Emil Boc s-a arătat ieri peste măsură de iritat deconsideraţiile ministrului său de finanţe privind renunţarea lacota unică şi i-a transmis voalat un mesaj pe care i-l maitransmisese în urmă cu câteva luni: a vorbit fără mandat şi prinasta face rău guvernării. Ce spune, în esenţă, premierul? ActualulCabinet şi-a pus mandatul pe masă în apărarea cotei unice atuncicând şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe măsurareducerii salariilor şi a pensiilor, măsură care să salveze cotaunică şi TVA. Dacă nu s-a putut menţine TVA este o altă poveste,dar membrii Guvernului trebuie să transmită opiniei publice mesajeunitare.
Boc a arătat că Sebastian Vladescu nu a avut mandat pentru adezbate tema cotei unice şi a impozitării progresive, întrucâtaceasta nu a fost analizată şi aprobată în Guvern. "Vreau să spunfoarte clar şi răspicat pentru toţi miniştrii: vă interzic în modexpres să introduceţi în dezbatere publică teme şi proiecte care nuau fost discutate şi aprobate în Guvern", a spus Boc, cu presa defaţă, dar în lipsa ministrului finanţelor.
Al doilea om în Cabinet, vicepremierul Marko Bela, ar fi înclinatpentru o discuţie privind cota progresivă, dar spune: Nu estemomentul!
Unul dintre artizanii cotei unice, prim-vicepreşedintele PDL,Theodor Stolojan, a declarat, la rându-i, pentru Mediafax, că înPDL nu s-a discutat despre eventuala renunţare la cota unică deimpozitare şi a apreciat că este "total contraproductiv ca oamenidin Guvern să iasă cu fel de fel de asemenea idei".
"Luni voi ridica aceste probleme în BPN (conducerea PDL - n.n.)pentru că este total contraproductiv ca oameni din Guvern să emităpăreri care nu au fost analizate şi nu au fost puse într-o viziunede sistem", a spus Stolojan.
Opoziţia nu putea rata momentul acuzaţiilor. Preşedintele PNL, CrinAntonescu, pe al cărui scaun se afla Stolojan în momentul în care,în vara lui 2004, fosta Alianţă PNL-PD croia cota unică, a susţinutcă intenţia de a introduce impozitarea progresivă, anunţată deministrul finanţelor, confirmă ceea ce au spus liberalii de multtimp, şi anume că Guvernul a pierdut orice busolă, orice cârmă,orice direcţie.
PNL susţine cota unică, sistemul de impozitare fiind una dintremarile prăpăstii care se întinde în faţa unei posibile alianţe laguvernare între acest partid şi PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, al cărui partid susţineimpozitarea progresivă, a precizat ieri, că prin susţinereaintroducerii unui sistem de impozitare progresivă şi, implicit,renunţarea la cota unică Sebastian Vlădescu declară, practic,falimentul guvernării de dreapta. (Iulian Anghel)

Consultanţii: Impozitul progresiv ar fi o maregreşeală


Consultanţii fiscali sugerează Finanţelor să renunţe la ideeaimpozitării progresive a tuturor veniturilor şi să menţină cotaunică, care este printre ultimele şi puţinele avantaje competitiveale României.
"Dacă este vorba de creşterea taxării, Finanţele pot să majorezecota unică, dar să nu se complice sistemul. După părerea meaimpozitarea progresivă nu este o măsură binevenită. S-ar înlocui unsistem simplu cu un sistem complex, ceea ce presupune costuri deadministrare mai mari atât pentru contribuabili, cât şi pentruadministraţiile financiare. Preferinţa mea şi a altor specialiştiar fi să se păstreze sistemul cu cota unică", a declarat AlexMilcev, partener Tax Advisory Compliance Services Ernst &Young.
La rândul ei Alina Timofti, partener la NNDKP Tax AdvisoryServices, apreciază că impactul acestei măsuri asupra investiţiilornu poate fi decât unul negativ, pentru că în mod inevitabil vaconduce la scumpirea forţei de muncă, care s-ar suprapune pesterecesiune. "Cota unică pe care o avem în prezent a fost salutatăîncă de la introducerea ei de întregul mediu de afaceri ca unavantaj competitiv important între ţările din zonă, precum şi ca unelement menit să scoată la lumină «economia gri». Prin urmare,introducerea unei cote progresive, în opinia mea, nu va fi o măsurăapreciată de către mediul de afaceri", a spus Timofti.
Finanţele speră că prin introducerea unui sistem de impozitarediferenţiat s-ar putea scoate la lumină anumite veniturinedeclarate până acum.
Expertul E&Y apreciază că este foarte greu de atins acestobiectiv prin acest sistem din cauza complexităţii. "Creştereaimpozitării nu duce la o încasare mai bună sau la o declararesporită a veniturilor. Nu cred că va fi soldată cu succes."
Emilian Duca, partener Tax Consulting, BDO Tax, afirmă căreintroducerea impozitării progresive afectează în primul rândpersoanele fizice care îşi declară veniturile şi aproape deloc peevazionişti.
"Problema decidenţilor economici este de a determina acel nivel alimpozitului care nu descurajează contribuabilii să îşi plăteascăimpozitele. Pe baze empirice, consider că ideea impozităriiprogresive ar fi o măsură rezonabilă numai dacă cota din treaptamaximă nu va depăşi 30-35%, nu ar fi mai mult de trei-patru treptede impozitare şi impozitarea progresivă ar fi însoţită de reformapoliticilor sociale şi, în special, de plafonarea contribuţiilorsociale la nivelul celei de a doua sau a treia trepte deimpozitare."
Deoarece reforma politicii sociale pare a fi imposibilă, temalansată de ministrul finanţelor reflectă lipsa de soluţii pentru aajunge la deficitul bugetar agreat cu FMI, mai spune Duca.(Claudia Medrega)

Reactii ale cititorilor www.zf.ro

tm89
Cu sistemele de impozite şi taxe pe care le debitaţi, o săfalimentaţi şi pe aceia care mai contribuie la buget!!!
Ovidiu
Vlădescu nu ar avea niciun complex să anunţe mâine că TVA trebuiesă crească la 50% şi că trebuie să ne donăm 40% din salariul carene mai rămâne după ce creşte el impozitul cu 80%.
Ion I
Chestia asta trebuia de mult făcută!
altVasile
Întrebarea mea, către d-l Vlădescu şi nu numai, este aceasta: Câţiromâni, dintre cei care sunt bine pregătiţi şi remuneraţi pemăsură, vor alege să plece din România ca urmare a reduceriisubstanţiale a veniturilor lor de către cota progresivă?
Cota progresivă este prezentă în majoritatea statelor europene. Dealtfel a şi fost "descoperită" de către ţările baltice. Atâta totcă există o mare diferenţă între Franţa sau Germania, de exemplu,şi România. Franţa sau Germania nu au probleme cu asigurarea forţeide muncă - zilnic mii de imigranţi le bat la poartă. România însănu se poate lăuda în acestă privinţă. Dimpotrivă România seconfruntă cu exod permanent de populaţie (ceea ce are efectedevastatoare asupra sistemului public de pensii şi sănătate). Şiacum vine întrebarea finală: Îşi poate România permite în acestmoment să mai piardă vreo câteva sute de mii dintre cei maipregătiţi cetăţeni ai săi?
ken
Spre bucuria PSD şi PNL, care se pregăteau de un meci greu cu PDL,se pare că PDL a hotărât să îşi bage singur autogol.... sedesfiinţează singuri fără niciun ajutor sau efort din parteaadversarilor.... asta e definiţia prostiei! Dar oare noi stăm să oînghiţim?
Justitiarul - 13 iulie 2010, 10:41
În loc să creşteţi dările pentru oamenii care lucrează cinstit, maibine aţi căuta să impozitaţi munca la negru care este în floare înRomânia.
Ipse
Nişte pitecantropi care schimbă codul fiscal din 6 în 6 luni. Nişteincompetenţi care habar n-au pe ce lume trăiesc şi pentru astaplătim noi, PROSTIMEA!!!
dan
În acest caz eu o să cer să mi se dea salariul la negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO