Eveniment

Opozitia va face totul pentru a tranti in Parlament masura reducerii salariilor

09.05.2010, 23:11 27

Masurile de reducere a cheltuielilor sunt deocamdata pe hartie.Ele va trebui sa treaca de votul Parlamentului ca sa devina literade lege si se vor lovi de impotrivirea PNL si a PSD. Cea maifierbinte zi din acest an s-a consumat ieri in intalnirilesuccesive de la Palatul Cotroceni (presedinte - sindicate), lasediul partidelor (opozitia si reprezentantii FMI), la Guvern(Executiv-FMI) sau la Senat (Senat-FMI).

PNL: Fondul se astepta sa fim fericiti
Crin Antonescu, seful liberalilor, a sustinut dupa intalnirea cudelegatia FMI ca oficialii Fondului aveau sentimentul ca liberaliiar trebui sa fie fericiti ca nu au fost marite taxele. Or, sustinliberalii, taxele vor creste cat de curand, pentru ca masurareducerii salariilor si a pensiilor preconizata de Guvern nu estesuficienta.
"Reprezentantii FMI aveau sentimentul ca noi liberalii ar trebui safim fericiti, deoarece nu au crescut taxele deocamdata. Este bine,cum am spus, ca nu au crescut taxele, dar nu suntem fericiti pentruca scaderea sau cresterea taxelor nu sunt un scop in sine, ci suntun mijloc pentru ceea ce credem noi ca trebuie sa fie dezvoltareaeconomica", potrivit lui Antonescu.
Ce sunt pentru liberali masurile anuntate? Crin Antonescu: "Sunt oplasare cinica si de o violenta fara precedent pe umerii celor maifragili membri ai societatii a ceea ce inseamna rezolvarea pehartie, deocamdata, a problemelor de deficit cu Fondul".
Seful liberalilor sugereaza ca, de fapt, Guvernul, prin masurile pecare ar urma sa le ia, nu a incheiat o perioada, ci abia adeschis-o: "Banii nu se dau de la Fond decat dupa ce aceste masurianuntate de presedinte devin un fapt, cu alte cuvinte, dupa ce eletrec prin Parlament, dupa ce se angajeaza si presedintele, si dupace eventual se rezolva si problemele si cu CurteaConstitutionala."

PSD: Basescu transforma Romania intr-unSRL
Nici seful social-democratilor nu a fost mai putin dur cu puterea.Presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut dupa intalnirea cureprezentantii FMI ca formatiunea sa se va opune masurilor princare seful statutului, Traian Basescu, ar dori, a spus el, satransforme Romania intr-un SRL, adica intr-un stat cu raspunderelimitata fata de cetatenii sai. "Deja batalia in acest moment se daintre cei care il sustin pe Traian Basescu si masurile sale dedreapta si intre cei care, ca si noi, vor ca pretul pentru criza sanu fie platit de cei care nu au beneficiat de cresterea economica,de cei care traiesc din salariu, pensie sau ajutorul de somaj. Nevom opune masurilor prin care Traian Basescu vrea sa transformeRomania intr-un SRL, intr-un stat cu raspundere limitata fata decetatenii sai", a spus Ponta.
Cine pe cine a solicitat la discutii? Pentru ca, pana la urma,vizita pe care Fondul a facut-o la sediile partidelor de opozitie afost una de curtoazie, cu atat mai mult cu cat problema era dejatransata. Insa, cum aratam, Guvernul trebuie sa treaca si testulParlamentului pentru ca masurile sale sa intre in vigoare.
Ponta a afirmat ca apreciaza faptul ca delegatia FMI si a ComisieiEuropene au solicitat sa se vada cu PSD, cu atat mai mult cu catnici Guvernul, nici coalitia de guvernare si nici presedinteleTraian Basescu nu au vrut sa discute cu opozitia pentru a gasisolutii comune.
"Faptul ca dialogul se poarta la solicitarea si prin intermediulFMI e un prim semn de lipsa de seriozitate si responsabilitatepentru modul in care Traian Basescu si coalitia sa incearca sapromoveze niste masuri extrem de dureroase. Nu ma feresc safolosesc termenul de genocid social pe care Traian Basescu ilpregateste pentru Romania", a mai spus Ponta.
Pe de alta parte, Ponta, a afirmat ca a aflat de la reprezentantiiFondului faptul ca, in ultimele trei luni, toate cifrele s-auschimbat in sens negativ, de la deficitul bugetar si pana lacresterea economica.
"Am aflat oficial care este situatia reala a bugetului Guvernuluiactual. Intre ianuarie si mai, deci in trei luni, toate cifreles-au schimbat in negativ, incepand cu deficitul prognozat, cucresterea economica care a disparut deja in primele trei luni.Aceste masuri nu aduc bani in plus la buget. Sunt bani pe careGuvernul nu ii are din cauza lipsei reformelor si a politicilorduse", a spus Ponta.

Senatul nu s-a lamurit

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat ca dindiscutiiile cu FMI nu a reiesit un raspuns concludent si coerentprivind relansarea economica, pastrarea locurilor de munca saurepornirea creditarii.
"Nu am avut un raspuns concludent si cred ca nimeni nu poate saspuna in acest moment daca aceste masuri vor contribui larelansarea economica si la pastrarea locurilor de munca. Inevaluarile pe care noi le-am facut, aceste masuri vor duce la ocontractie economica suplimentara, la un somaj suplimentar,inclusiv in sectorul privat", a spus Geoana.
El a aratat ca nu a existat un raspuns coerent nici in privintarepornirii creditarii. "Nu am avut un raspuns coerent cu privire larepornirea creditarii de catre bancile din Romania. Acest lucruintarzie in pofida scaderii brutale, accelerate si pozitive adobanzii de referinta a BNR", a spus Geoana. Ca si Ponta, Geoana aaccentuat ca partidul sau nu va vota in parlament masurile dereducere a salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO