Eveniment

Pana cade la pace cu BERD si IFC, APAPS negociaza cu salariatii BCR

16.02.2004, 00:00 15



Autoritatea pentru Privatizare nu a perfectat nici pana astazi detaliile tranzactiei prin care BERD si IFC preiau 25% din actiunile Bancii Comerciale Romane, insa incepe din aceasta saptamana negocierile pentru vanzarea unui al doilea pachet de pana 8% catre Asociatia Salariatilor BCR.



Intarzierea finalizarii discutiilor cu cele doua institutii financiare inseamna implicit amanarea platii celor 222 milioane de dolari reprezentand contravaloarea negociata a 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR.



Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii APAPS au refuzat sa comenteze problemele care determina prelungirea discutiilor evitand in acelasi timp sa avanseze o estimare privind data la care statul ar urma sa incaseze banii pe actiunile BCR. APAPS invoca o intelegere cu BERD si IFC potrivit careia nu se fac publice informatii privind mersul negocierilor pana cand acestea nu ajung la o concluzie.



Intrunita in sedinta la finele saptamanii trecute, comisia de privatizare a decis sa demareze procedurile de desfasurare a tranzactiei cu Asociatia Salariatilor BCR in vederea vanzarii unui pachet de pana la 8% din actiunile bancii, a anuntat Autoritatea pentru Privatizare.



Astfel, in prima parte a acestei saptamani, comisia de privatizarea a BCR va adresa o scrisoare de invitatie Asociatiei Salariatilor BCR pentru initierea acestei proceduri. Din Asociatia salariatilor bancii fac parte membri ai consiliului de administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca la BCR.



Salariatii nu pot cumpara actiuni BCR la un pret mai mic de 10.000 lei, reprezentand valoarea nominala a unei actiuni. Cel mai probabil, tranzactia se va face la valoarea nominala. De partea cealalta, BERD si IFC trebuie sa plateasca un pret de 10 dolari (33.000 lei) pentru o actiune.



Contractul - cadru privind prima etapa de privatizare a BCR a fost semnat la Bucuresti pe 4 noiembrie 2003, iar de atunci continua discutiile pentru stabilirea detaliilor implicarii BERD si IFC in restructurarea celei mai mari banci romanesti.



Noreen Doyle, prim-vicepresedintele BERD, anunta inca din noiembrie 2003 perspectiva numirii unui reprezentant in Consiliul de Administratie al BCR, acesta urmand a fi "un bancher strain cu mare experienta internationala". Pana in prezent numirea nu a avut loc.



Banca a obtinut, anul trecut, un profit net estimat de peste 160 de milioane de dolari, apropiat de nivelul raportat pentru 2002, cand rezultatul net s-a ridicat la 164 de milioane de dolari.



Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.



Statul a ramas cu o participatie de 44,8% din BCR, majoritatea fiind detinuta de BERD, IFC si cele cinci SIF. Participatia urmeaza sa scada cu inca pana la opt puncte procentuale prin vanzarea unui pachet de actiuni salariatilor si pensionarilor BCR, prin negociere directa. Pana in 2006 trebuie gasit un investitor strategic care sa preia un pachet majoritar din BCR, ceea ce ar presupune o investitie de cel putin 450 de milioane de dolari. Pachetul majoritar va fi reconstituit din cota ramasa in proprietatea statului, la care se vor adauga cote partiale sau totale detinute de BERD si IFC, conform unui contract adiacent cu privire la optiunea de vanzare/rascumparare a actiunilor cumparate.



APAPS s-a angajat sa coopereze cu cei doi investitori in aplicarea principiilor de guvernanta corporativa si a masurilor de restructurare organizatorica si manageriala a BCR, asa cum prevede Planul de dezvoltare instutionala negociat cu BERD si IFC.



Astfel au fost stabilite masuri detaliate privind strategia bancii de imbunatatire a relatiilor cu clientii corporatisti si clientii persoane fizice.



Restructurarea unei banci de talia BCR presupune costuri importante, a caror perspectiva nu a incurajat pana acum aparitia unor oferte din partea marilor gurpuri bancare internationale, confruntate cu dificultati interne. Indelung amanata, privatizarea BCR continua sa fie privita de comunitatea internationala drept un pas esential in restructurarea sistemului bancar si a economiei.



Statul a oferit pachete de actiuni si salariatillor celorlalte doua banci privatizate - BRD si Bancpost. Cei mai fericiti au fost angajatii BRD care au putut sa-si vanda actiunile intrucat banca este cotata la bursa. Salariatii au primit actiuni la valoarea nominala, iar la bursa pretul a fost mult mai mare, acestia castigand de cateva ori suma platita initial.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO