Eveniment

Pana la 5.000 de lei, salariul de sef de sindicat. De ce nu vor sindicalistii sa-si publice averea

Pana la 5.000 de lei, salariul de sef de sindicat. De ce nu vor sindicalistii sa-si publice averea
04.02.2010, 23:10 2691

Liderii de sindicat, care primesc salarii din contributiilemembrilor care fac parte din gruparile sindicale, nu vor sa-si facapublice declaratiile de avere si de interese, sustinand ca nufolosesc bani publici si ca autoritatile ii nedreptatesc cerandu-leacest lucru.

Confederatia sindicala "Cartel Alfa" va reclama statul roman laOrganizatia Internationala a Muncii, ca urmare a deciziei AgentieiNationale de Integritate (ANI) de a-i obliga pe lideriisindicatelor sa-si depuna declaratiile de avere si de interese.

Astfel, presedintii, vicepresedintii, trezorieii si secretariigenerali din sindicate vor fi obligati sa-si faca publica averea sideclaratiile de interese pana pe 15 februarie. In caz contrar, iauamenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

"Mi se pare deplasata propunerea de a depune aceste declaratii,pentru ca noi nu avem nici rangul de demnitari, nici nu lucram lastat si nu folosim bani publici. Cred ca este doar o modalitate dea-i santaja pe liderii de sindicat", spune Constantin Paraschiv,presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci,afiliata la "Cartel Alfa".

De aceeasi parere este si Petru Dandea, vicepresedintele "CartelAlfa", care spune ca scopul propunerii initiate de parlamentari arfi blocarea activitatii ANI.

"Sindicatele sunt organizatii de drept privat, care functioneazaca ONG. Pentru noi n-ar fi o problema sa depunem aceste declaratii,deja facem acest lucru, la fiecare congres la care participam. Suntpeste 25.000 de lideri de sindicat in Romania si cred ca uniideputati si senatori vor sa blocheze activitatea ANI", spuneDandea.

Cei care fac parte din echipele de conducere din sindicate potcastiga peste trei salarii medii pe economie. In luna decembrie,salariul mediu net a fost de 1.477 de lei, potrivit informatiilorde la Institutul National de Statistica. Liderii de sindicat suntplatiti din contributiile membrilor, care sunt, in majoritateacazurilor, cotizatii de pana la 1% din salariu.

"Salariul meu este de aproximativ 4.200 de lei net. In general,membrii din biroul executiv din cadrul Cartel Alfa variaza intre4.000 si 5.000 de lei brut pe luna, in functie de vechime", adaugaDandea. El a mai precizat ca nu exista o statistica referitoare lasalariul mediu pe care il castiga un lider de sindicat si casingurul spor care se aplica la venitul lor este sporul devechime.

"In medie, salariul unui lider de ferederatie sindicala nudepaseste 3.000 - 3.500 de lei net pe luna. Cam atat castig si eu",spune Paraschiv.

El a adaugat ca si liderii de sindicate sunt verificati demembrii de sindicat, iar contributia acestora este distribuitaintre federatia la care sindicatul este afiliat, confederatianationala din care face parte sindicatul si federatiileinternationale.

Potrivit lui Dandea, in Romania exista cinci confederatiisindicale, 86 de federatii sindicale si peste 20.000 de sindicateafiliate.

Gradul de sindicalizare a angajatilor romani este cuprins intre50 si 52% din numarul total de salariati, ceea ce corespunde unuinumar de aproximativ 2,3 - 2,4 milioane de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO