Eveniment

Pariul lui Croitoru: mentinerea finantarilor de la FMI si UE

Pariul lui Croitoru: mentinerea finantarilor de la FMI si UE
18.10.2009, 23:28 14

Croitoru a spus ca in perioada scursa de la nominalizarea sa ainceput sa lucreze la un program economic, ajutat de Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, si de Aurelian Dochia, CEROPE(Centrul Roman de Politici Economice), precum si de colegi din BNRpe care nu i-a numit.

"Programul de guvernare va fi in linie cu acordurile pe careRomania le are cu Uniunea Europeana, FMI, Banca Mondiala, darpentru ca programul de guvernare este presupus a fi pentru patruani, este de asemenea in linie cu Planul national de dezvoltare,precum si cu Programul de convergenta al Romaniei cu UE", adeclarat premierul desemnat.

Croitoru sustine ca in urma cu aproape un an, cand presedinteleTraian Basescu i-a mai propus postul de premier, nu a acceptatpentru ca nu considera ca este nevoie de expertiza sa. De altfel,in acea perioada BNR respingea ideea incheierii unui acord cu FMI,sustinand ca Romania nu trebuie sa caute sprijin decat la ComisiaEuropeana.

De data aceasta, Croitoru crede ca Romania are nevoie decunostintele sale, acceptand sa fie desemnat premier pentru aincerca sa mentina finantarile externe negociate.

"Acest lucru e posibil numai daca se indeplinesccondtionalitatile pe care autoritatile le-au agreat cu acestemecanisme, deci neindeplinirea lor duce la pierderea finantarii.Riscul de a nu primi urmatoarea transa a imprumutului exista, dacanu se indeplinesc aceste conditionalitati. Asta nu imi doresc sa seintample", a spus Croitoru. El a catalogat chiar drept un dezastrueventuala rupere a acordului cu FMI, avand in vedere sumele mari pecare Romania le mai are de primit.

Dupa circa sase luni de la semnarea acordului stand-by cu FMI,previziunile macroeconomice pe baza caruia a fost construitcontinua sa fie ajustate in sens negativ, in conditiile in carestabilizarea declinului economic intarzie.

In acest context, Croitoru spune ca FMI ar putea agrea noi"ajustari" ale programului economic convenit in functie de evolutiaeconomiei. De asemenea, premierul desemnat a inceput sa analizezeproiectul de buget construit de Ministerul Finantelor pentru 2010,fara a emite vreun calificativ sau a comenta ipotezelemacroeconomice luate in calcul.

Cat priveste bugetul pe 2009, viceguvernatorul BNR Cristian Popase arata increzator ca Romania se va incadra in tinta de deficit de7,3% din PIB agreata cu FMI.

"Cifrele arata promitator, pentru ca datele privind executiabugetara la noua luni sunt sub tinta aferenta. Sper ca cifreleanuale vor fi conforme cu programul", a spus Popa intr-un interviuacordat agentiei Bloomberg.

Viceguvernatorul afirma ca Romania trebuie sa-si incetineascacresterea economica negativa.

"Prognoza noastra pentru 2010 indica o crestere pozitiva redusa,intre 0,5% si 1%, in conditiile in care economiile partenerilorcomerciali isi revin, iar investitiile si consumul local incep sacreasca", a spus Popa, precizand ca in paralel inflatia va fimentinuta pe trendul descendent, in conformitate cu tinteleangajate de BNR.

Premierul demis Emil Boc a anuntat ca deficitul bugetar dupanoua luni din acest an a fost de 5,04% din PIB, fata de obiectivulde 5,05% din PIB stipulat in acordul cu FMI.

Prioritati ale programului de guvernare

  • respectarea conditiilor impuse de acordul cu FMI si UE
  • posibile noi ajustari ale acordului in functie de evolutiaeconomiei
  • mentinerea finantarilor externe
  • viziune economica pe patru ani, in concordanta cu programul deconvergenta la euro

Cine il ajuta cu programul economic

  • Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica
  • Aurelian Dochia, analist, membru al CEROPE*
  • Colegi din BNR

* CEROPE - centrul roman de politici economice, organizatie dincare face parte si Lucian Croitoru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO