Eveniment

Parlamentul European cere impozitarea tranzacţiilor financiare din UE

Autor: Mediafax

08.03.2011, 23:45 19

Parlamentul European (PE) a votat marţi două rezoluţii, fărăcaracter obli­ga­toriu, prin care cere impozitarea tran­zac­ţiilorfinanciare din UE, măsură care ar putea aduce venituri de 200 demiliarde de euro, şi combaterea evaziunii fiscale, tran­s­mi­teReuters.


Chiar dacă rezoluţiile nu sunt obli­ga­torii, ar fi dificil pentruComisia Euro­peană să le ignore. "Vrem să dăm un semnalinsti­tu­ţional prin care să arătăm că sectorul pri­vat areresponsabilitatea sa pentru criză", a de­clarat Martin Schulz,liderul gru­pului so­cial-democrat din PE. În rezo­lu­ţie se aratăcă Uniunea Euro­peană ar trebui să sus­ţină impo­zi­tareatranzacţiilor financiare la nivel mon­dial, dar pentru că nu s-areuşit acest lucru, ar fi bine ca UE să introducă aceas­tă taxarela nivel european, ca primă etapă.


Comisia ar trebui să realizeze un studiu de fezabilitate şi săredacteze o propunere le­gis­lativă concretă, potrivit PE. O taxăapli­cată tranzacţiilor precum cele cu instru­mente derivate arreduce speculaţiile şi defi­ci­tele publice, potrivit rezoluţiei.Un im­po­zit de 0,05% ar aduce în UE aproape 200 mld. euro, iar lanivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO