Eveniment

Patriciu: Angajatorii trebuie sa „agate" romanii care isi termina studiile in strainatate

Patriciu: Angajatorii trebuie sa „agate" romanii care isi termina studiile in strainatate

Dinu Patriciu: Businessul autohton incepe sa se profesionalizeze din ce in ce mai mult. Bisnitarii nu vor mai supravietui

27.08.2009, 18:45 20

Companiile locale ar trebui sa atraga cat mai multi absolventi de facultati de prestigiu din strainatate, intrucat ar putea avea beneficii enorme de pe urma acestui lucru, este de parere omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut recent pachetul total detinut in Rompetrol catre compania kazaha KazMunaiGaz, devenind astfel unul dintre cei mai „lichizi" oameni de afaceri din Romania.

„Modelul pe care trebuie sa-l urmeze companiile este «sa agate» pur si simplu tineri care isi termina studiile in strainatate. Eu, de exemplu, am gasit doi colaboratori de-ai mei in timp ce urcam intr-un avion si i-am si angajat", spune Patriciu, prezent la lansarea proiectului joburilaorizont.ro, dezvoltat de Fundatia Dinu Patriciu, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), care isi propune sa atraga in Romania absolventii romani care studiaza in strainatate.

El povesteste cum a intalnit doi absolventi de studii in strainatate, care voiau sa plece din tara, dupa ce lucrasera sase luni la stat, si i-a angajat.

In astfel de conditii, din cauza lipsei de specialisti de pe piata, companiile angajeaza uneori si manageri expati, insa pretentiile salariale ale acestora le depasesc cu mult pe cele ale angajatilor locali. „La inceput aveam enorm de multi expatriati. Ma durea sufletul cand trebuia sa ii platesc, insa incet, incet am reusit sa-i inlocuiesc cu angajati mai tineri, care au urmat programe de MBA sau au facut cursuri prin strainatate", afirma Patriciu.

Unul dintre dezavantajele lucrului in strainatate este faptul ca volumul de munca trebuie sa fie mult mai mare pentru a ajunge pe o pozitie inalta, sansele de a ajunge in nucleul decizional total fiind reduse.

Ramaneti in tara!

„Eu calatoresc aproape zilnic in toata lumea si pot sa va spun ca oriunde te-ai afla, tot strain esti. Ca strain este mai greu sa ajungi cineva. Peste tot ai posibilitati limitate de a-ti face o cariera", a declarat Patriciu.

Asadar, sansele de a ajunge pe o pozitie inalta sunt mai ridicate in tara decat in strainatate, intrucat efortul si munca pe care trebuie sa le depui sunt mult mai mari in strainatate.

De asemenea, pentru companii, a sponsoriza tinerii in timpul studiilor si a-i angaja ulterior poate avea foarte multe beneficii pentru o firma. „A sprijini intoarcerea acasa a tinerilor nu este numai un lucru frumos, ci este si profitabil pentru companii", spune omul de afaceri.

Pe langa atragerea celor mai buni oameni, companiile ar trebui sa se axeze si pe dezvoltarea unor centre de dezvoltare si cercetare, precum si sa apeleze la ajutorul consultantilor.

„Businessul autohton incepe sa se profesionalizeze din ce in ce mai mult. Bisnitarii nu vor mai supravietui", explica Patriciu. In opinia sa, de-acum incolo, nicio companie nu va mai putea sa deschida o retea de retail fara sa apeleze la ajutorul consultantilor, pentru a testa asteptarile consumatorilor.

Statul este „gras si urat"

Patriciu a mai spus ca Romania „se indreapta, tiptil-tiptil, catre cimitir", daca nu elimina birocratia, ca numarul functionarilor este prea mare si trebuie ca statul „sa faca gimnastica, sa slabeasca un pic, ca e gras si urat" si ca punctul maxim al crizei nu a fost atins. Sistemul birocratic „a inventat mii de avize", a afirmat Patriciu, dand ca exemplu un prieten care a avut nevoie de 22 de semnaturi pentru a angaja o menajera.

„Romania este o tara care se indreapta tiptil-tiptil catre cimitir", daca nu va fi eliberata de birocratie, a spus omul de afaceri.

Intrebat cum comenteaza estimarile premierului Emil Boc privind revenirea economiei in 2010, Patriciu a raspuns: „Norocul nostru ca avem un premier mic si optimist".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO