Eveniment

Patriciu: Trebuie facute concedieri masive printre functionari

09.05.2010, 23:15 23

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat duminica la PRO TV camasurile economice anuntate de presedintele Basescu sunt luate "dindisperare", fiind similare cu cele adoptate in comunism,recomandånd concedieri masive printre functionari si conducereastatului in stil corporatist.
"Evident, cea mai proasta alegere ar fi fost aceea a cresterii TVAsi a impozitului direct pe venituri. O taiere egalitarista atuturor lefurilor din sectorul bugetar si a pensiilor si aajutorului de somaj nu este o solutie. (...) Este un expedient,pentru ca o masura luata pe picior, taind de la toata lumea la fel,ceea ce se intåmpla numai in comunism. Aceste masuri sunt luate dindisperare. Vin din obsesia inflatiei, pe care cei care au imaginatideea o au", a spus Patriciu la emisiunea "Dupa 20 de ani",difuzata duminica la PRO TV. El a calificat-o solutia presedinteluica fiind "proasta", pentru faptul ca va restrånge consumul si vagenera o contractare a economiei, precizånd ca solutia reala ar fifost concedierea a 600.000 de functionari.
"Sigur ca aceasta varianta nu creste fiscalitatea, dar fiscalitateaar fi trebuit scazuta. Dati-mi voie sa o denumesc un paliativ,pentru ca ea nu rezolva problema. Problema ar fi fost rezolvatadaca cel putin 600.000 de functionari publici ar fi fost scosi dinsistem, si atunci lucrurile ar fi avut un sens. (...) Solutia bunaar fi fost scaderea taxelor si concedierea celor care fac lucruriinutile", a adaugat liberalul. Intrebat daca aceste masuri eliminaposibilitatea cresterii taxelor, omul de afaceri a infirmat,mentionånd ca exista pericolul cresterii impozitelor.

Statul a castigat "enorm" de pe urmaPetromidia

Statul a castigat "enorm" de pe urma transformarii datoriilorPetromidia in obligatiuni, in 2003, in schimb, cand aceasta datoriea fost considerata "exigibila si introdusa in buget de guvernanti",s-a facut "o mare greseala", a mai spus Patriciu. Intrebat daca sesimte responsabil pentru faptul ca statul a pierdut bani inafacerea din 2003 cand a transformat datoriile Petromidia catrestat in obligatiuni, iar acum noii proprietari nu au bani saplateasca decat jumatate din sumele datorate, Patriciu a replicatca statul a castigat "enorm" de pe urma acelor obligatiuni. "Inafara de 260 mil. dolari dobanzi pe care le-a incasat pe parcursulacestor sapte ani de existenta a acestor obligatiuni, a mai incasatopt miliarde de dolari din taxele platite de Petromidia, mai multde jumatate din pretul litrului de benzina reprezentand taxelele siimpozite la stat. Aceste opt miliarde justifica solutia care a fostdata atunci, nu de iertare de datorii, ci, dimpotriva, detransformare a datoriilor istorice ale Petromidia in obligatiuniconvertibile", a spus omul de afaceri, adaugand ca "a fost o maregreseala cand aceasta datorie a fost considerata exigibila siintrodusa in buget de guvernanti". Grupul Rompetrol trebuie saramburseze 2,4 mld. lei (0,47% din PIB), in contul datoriiloristorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune deobligatiuni de stat din anul 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO