Eveniment

Patronul de la sat: casatorit, cu credite

25.08.2009, 18:32 59

Barbatii investesc cel mai mult intr-un business in mediul rural, doua treimi din antreprenori fiind barbati, dupa cum arata un studiu realizat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri care a intervievat peste 940 de antreprenori din 493 de localitati din Romania.

Mai mult, jumatate din cei care decid sa deschida o afacere in mediul rural aleg sectorul productiei, fie ca este vorba de agricultura, zootehnie, prelucrarea lemnului sau constructii, restul ocupandu-se de servicii (agroturism, transport, notariat sau consultanta) si comert. Cele mai multe firme din mediul rural au sub 10 angajati, patronii, de cele mai multe ori fiind casatoriti, cu copii si foarte atasati de mediul rural, avand o medie de varsta de 33 de ani, cei mai tineri avand 18 ani, iar cei mai varstnici 67 de ani.

„In ultimul timp s-au deschis o frizerie, o farmacie si un cabinet stomatologic. Frizeria este a unor locuitori din sat, dar celelalte sunt investitii ale unor investitori din orasele vecine. Cei mai multi investesc in comert, foarte putini avand un business agricol", explica Gabriel Carjan, primarul comunei Saele din judetul Teleorman, comuna in care exista 100 de locuri de munca.   

Si femeile investesc la sat, dar numarul lor este mult mai mic. Cele care o fac insa sunt in general din randul persoanelor cu studii superioare, divortate, au un calculator personal si stau mai mult pe internet decat barbatii. „Am cautat sa deschidem un bar in sat, dar cineva a facut-o inaintea noastra. Ii merge bine. Lucreaza doar membrii familiei, acesta fiind singurul lor venit, iar in cateva luni si-au achizitionat o masina fara credit. Investitia nu a fost foarte mare si nici efortul", spune Diana Bodarca, 25 de ani, care vrea sa investeasca in Saele.

Portretul antreprenorului de la sat

  • Doua treimi sunt barbati
  • Casatorit, cu copii
  • 33 de ani, varsta medie
  • Investeste in productie, servicii sau comert

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO