Eveniment

Persista amenintarea majorarii unui impozit, din cauza intarzierii reformelor

28.01.2010, 23:07 17

Cresterea economica de 1,3% din PIB prognozata pentru anulacesta nu va fi suficienta pentru a genera majorarea semnificativaa incasarilor bugetare, reforma pensiilor si a salarizarii nu vaavea timp sa produca efecte, asa ca amenintarea majorarii unuiimpozit precum TVA persista daca Guvernul intarzie reducereacheltuielilor cu salariile din administratie. Tinta de deficit de5,9% din PIB este considerata in acest moment "intangibila" atat decatre FMI, cat si de catre UE.

FMI a lasat Executivul sa aleaga intre reduceri de personal insectorul bugetar, reduceri de salarii sau concedii fara plata,nivelul cheltuielilor urmand sa fie monitorizat trimestrial. Fondulnu a fortat adoptarea unor solutii anume astfel incat autoritatilesa-si asume deciziile si sa nu poata da vina pe expertii de laWashington pentru masurile nepopulare care va trebui luate. Totusi,ia in calcul riscul ca politicienii sa tergiverseze adoptarea unordecizii, ezitarile fiind vizibile chiar in interiorul Guvernului,care amana decizia reducerilor de personal.

Cert este ca ponderea in PIB a salariilor din sectorul bugetarar trebui redusa in cativa ani de la 9,5% la mai putin de 7%.

Iar au ramas necheltuiti bani pentruinvestitii

Finantele nu au reusit nici anul trecut sa controleze cheltulilecurente, depasind tinta convenita cu FMI. Ca de obicei, incompensatie nu a fost realizata tinta de cheltuieli pentruinvestitii, desi Guvernul se angajase sa injecteze mai multi baniin economie pentru atenuarea efectelor crizei.

Mai mult, teama de a nu fi ratata tinta de deficit bugetar de7,3% din PIB angajata fata de FMI a facut ca deficitul efectivrealizat sa fie cu circa 500 mil. lei mai mic decat tinta, sumarespectiva ramanand necheltuita. In recenta runda de negocieri,Guvernul a obtinut amanarea pana in 2012 a obligatiei de reducere adeficitului bugetar pana la 3% din PIB, in conditiile in care FMI afost de acord ca obiectivul era nerealist pentru 2011.

Reducerea anuala a deficitului ar urma sa fie realizata pe seamaveniturilor suplimentare generate de reluarea cresterii economice,a reducerii de cheltuieli ca urmare a reformei pensiilor sisalariilor, precum si a aplicarii noilor reguli de disciplinafiscala, insa pentru a ajunge la 3% din PIB va fi nevoie si demajorarea unui impozit precum TVA.

De altfel, un deficit de 3% din PIB dupa criteriile de laMaastricht inseamna un deficit de circa 2,5% din PIB dupametodologia "cash" folosita in acordul cu FMI, adica un efort simai mare.

In contextul incapacitatii Guvernului de a cheltui banii alocatipentru investitii, FMI a acceptat majorarea plafonului de garantiide stat pana la 12 mld. lei (aproape 2,9 mld. euro la cursulactual), in conditiile in care anul trecut Guvernul a folosit doarmai putin de 2,5 mld. lei din plafonul aprobat de Fond de 7,7 mld.lei. Ca atare, in 2010 poate fi folosit plafonul restant, de 5,2mld. lei (1,25 mld. euro), la care se adauga o suplimentare de 4,3mld. lei (peste 1 mld. euro).

Guvernul poate alege sa nu mai traga bani de laFMI

Dupa primirea celor 2,3 mld. euro asteptate la sfarsitul luniifebruarie, Romania are optiunea de a intrerupe tragerile de banidin imprumutul de la FMI prin conversia actualului acord stand-byintr-unul de tip "preventiv", care presupune pastrarea transelor laWashington ca rezerva de urgenta.

O eventuala decizie in acest sens va apartine Bucurestiului.Budapesta a facut-o deja, preferand sa imprumute bani de pe piatainternationala de capital pentru a scapa de imaginea de "taraasistata financiar de FMI", chiar daca pretul platit este maimare.

Oricum, in februarie va fi pentru ultima data cand FMI acceptaca jumatate din cele doua transe, adica aproximativ 1,15 mld. euro,sa mearga in contul Trezoreriei statului pentru finantarea directaa deficitului bugetar. O noua derogare ar putea fi solicitata deautoritatile romane doar in ipoteza in care ar aparea un al doileaval in criza internationala si in niciun caz daca tinta de deficitde 5,9% din PIB ar fi ratata din cauza incapacitatii de reducere acheltuielilor

Angajamentele GuvernuluiAngajamenteleGuvernului

  • Pana in martie sa fie adoptate legea responsabilitatii fiscale,precum si noile reglementari de intarire a legislatiei bancareprivind falimentul si despagubirea deponentilor
  • Pana in aprilie Finantele sa nu mai aiba restante mai mari de90 de zile catre companii
  • Pana la sfarsitul lunii iunie sa fie aprobata noua lege apensiilor
  • Pana in septembrie sa devina operationala legea salarizariiunitare
  • Sa fie luate masuri de restructurare a aparatului administrativpentru reducerea cheltuielilor salariale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO