Eveniment

Pioneer Investments: In Romania nu sunt suficiente oportunitati

02.05.2010, 23:07 56

In continuare, piata locala de capital nu ofera suficienteoportunitati pentru investitorii straini si doar listarea FonduluiProprietatea ar putea oferi marilor investitori institutionaliacces la economia romaneasca, afirma Peter Bodis, sefuldepartamentului de investitii in actiuni pe pietele din EuropaCentrala si de Est din cadrul Pioneer Investments, divizia defonduri a UniCredit Group.

Numarul mic de companii listate si lichiditatea redusa fac Bursalocala inaccesibila marilor fondurilor straine de investitii precumcele administrate de Pioneer Investments- unul dintre cei mai mariadministratori la nivel mondial. In cautare de plasamente lichidepe termen lung, fondurile straine care investesc in Europa Centralasi de Est prefera pietele de capital din Rusia sau Turcia.

"Nu putem folosi piata romaneasca pentru investitii pentru caeste prea mica si putin lichida. Pe Bursa din Romania nu existasuficiente oportunitati de investitii. In regiunea Europei Centralesi de Est ne concentram pe pietele din Rusia si Turcia", a declaratBodis. De administrarea fondurilor de investitii cu expunere peEuropa Centrala si de Est este responsabila divizia austriaca aPioneer Investments. Tot in Austria sunt administrate si cele douafonduri mutuale ale diviziei locale a administratorului. Pe piatalocala, activele fondurilor mutuale administrate de PioneerInvestments erau de 20 mil. lei la finele lui martie, potrivitcelor mai recente raportari oficiale.

"Prin listarea Fondului Proprietatea, economia romaneasca vadeveni accesibila investitorilor straini. Astfel, lichiditateaBursei de la Bucuresti va beneficia de un mare imbold", a mai spusel. In opinia lui, Romania nu va avea de suferit de pe urmasituatiei dificile in care se afla Grecia, pentru ca deficitulbugetar este suportabil si investitorii straini sunt suficient desofisticati pentru a nu include Romania in aceeasi clasa derisc.

"Romania este pe drumul cel bun spre recuperarea din criza.Singura problema este raportul destul de ridicat dintre credite sidepozite. Pe de alta parte, Grecia este un bun exemplu despre undepoate duce o politica ineficienta si ezitanta. Nu din cauzadeficitului a intrat Grecia in probleme, iar Irlanda nu are nici eao situatie mai buna, ci din cauza faptului ca Grecia nu mai arecredibilitate in fata investitorilor", a conchis Bodis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO