Eveniment

Plafon diminuat la Prima casa pentru ca nu s-au cheltuit banii

11.02.2010, 23:07 29

Ministerul Finantelor a decis sa aloce in acest an un plafontotal de garantare de 700 mil. euro pentru programul "Prima casa",in scadere cu 30% fata de nivelul aferent anului trecut, inconditiile in care pana la sfarsitul lunii decembrie a fostutilizat mai putin de jumatate din plafonul de 1 mld. euro.

Guvernul a decis ca restul garantiilor sa ramana disponibilepentru antecontractele incheiate inainte de 15 februarie 2010, panala modificarea programului intr-o forma care sa incurajezeachizitionarea de locuinte noi.

In ultima runda de realocare a plafoanelor de garantii pentrucreditele "Prima casa" mai multe banci au primit suplimentaritotalizand 60 mil. euro. BCR, prima banca din sistem dupa active, aavut aprobat un plafon de garantii de 420 mil. euro.

Analistii apreciaza ca, dincolo de efectul psihologic, "Primacasa" a ajutat la dezmortirea creditului ipotecar si a adus orelativa stabilizare a preturilor pe piata imobiliara. Garantiilede stat au ajutat creditul ipotecar sa continue sa creasca in 2009,in timp ce soldul creditului de consum a scazut sub nivelul de lasfarsitul lui 2008. Cresterea cu aproape 500 mil. euro a solduluicreditelor ipotecare este echivalenta cu suma garantiilor utilizatede banci din plafonul de 1mld. euro alocat pentru "Prima casa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO