Eveniment

Politicienii nu se inteleg, iar gigantii energetici ar putea pica

02.11.2009, 23:04 15

Proiectul de reorganizare a sistemului energetic, care presupuneinfiintarea a doua companii energetice mari prin regrupareamajoritatii unitatilor de productie a energiei, ar putea pica incontextul in care PSD si PNL sustin ideea infiintarii unui singur"campion national".
Infiintarea celor doua companii nationale de energie este unproiect al fostei coalitii de guvernare PD-L-PSD care modificaproiectul de reorganizare a segmentului energetic propus de PNL inurma cu circa doi ani, liberalii dorindu-si o singura companieenergetica.
Specialistii spun ca acest lucru nu-i ia prin surprindere. "Dacas-a rupt caruta din Guvern, era de asteptat", spune Dan Gheorghiu,presedintele Institutului de Studii si Proiectari Energetice.
"Avem nevoie de un camion romanesc. Cum facem acest lucru, maivedem", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. ReprezentantiiPSD spun ca nu mai sustin proiectul demarat impreuna cu PD-L,pentru ca nu s-au gasit raspunsuri privind solutionarea problemeidatoriilor in cazul unor companii care urmau sa intre in cele douasocietati energetice.
"Cred ca este necesara infiintarea unui holding cu o legislatieadecvata", sustine Varujan Vosganian, membru al PNL, fost ministrual economiei si finantelor.
PSD nu a fost de acord nici cu ideea infiintarii unei singurecompanii integrate energetice, atunci cand aceasta a fost lansatade Vosganian.
"PNL dorea sa adune doar energiile ieftine, pe cand noi vremgruparea tuturor producatorilor, inclusiv a Electrica, fara parteade gaze. Se va reface fostul CONEL", au precizat reprezentantiiPSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO