Eveniment

Premierul Boc trebuie să investească în economie câte un miliard de euro pe lună pentru a-şi atinge ţinta

Premierul Boc trebuie să investească în economie câte un miliard de euro pe lună pentru a-şi atinge ţinta

Emil Boc, premier: Chiar dacă procentul de resurse financiare din PIB pentru investiţii va creşte anul viitor de la 36 de miliarde de lei, cât avem anul acesta, la 43, vrem să ne asigurăm că acei bani se duc acolo unde trebuie, (...) şi fiecare cetăţean poate să observe cum sunt cheltuiţi banii publici în România

Autor: Iulian Anghel

26.08.2011, 00:05 864

Premierul Emil Boc susţine că investiţiile sta­tului vor ajunge în acest an la 36 mld. lei (8,5 mld. euro), ceea ce înseamnă că statul tre­buie să cheltuiască pe investiţii peste 1 mld. eu­ro lunar în a doua parte a anului, de vre­me ce media lunară a primelor şase luni a fost de 300 mil. euro.

Dacă cheltuielile cu investiţiile ar ajunge la nivelul celor anunţate de Boc, ele ar însemna şi cele mai mari investiţii făcute într-un an de stat după revoluţie - de 6,6% din PIB-ul estimat în acest an, adică 544 mld. lei (la o creştere economică de 1,5% din PIB).

Întrebarea este cum se va ajunge în 2011 la investiţii de 36 mld. lei, de vreme ce în primele şase luni ale anului cheltuielile de capital (investiţiile statului) erau de doar 8 mld. lei (1,9 mld. euro)?

De la debutul crizei cheltuielile de investiţii ale Guvernului au scăzut constant până în iunie curent. Dacă la cinci luni cheltuielile de capital însemnau 5 mld. lei, în scădere cu 5,4% faţă de perioada similară a anului trecut, luna iunie a adus un salt major. Cheltuielile de capital au însemnat la şase luni 8 mld. lei, cu 3 mld. lei (700 mil. euro) mai mult decât în mai. Astfel, în procente, creşterea cheltuielilor de capital este, la şase luni, de 29,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au cheltuit 6,2 mld. lei.

Chiar şi cu acest salt calitativ ce şanse sunt ca statul să cheltuiască pe întreg anul 36 mld. lei, adică peste 8 mld. euro?

"Ei au cheltuit în şase luni doar opt miliarde de lei şi această situaţie trebuie pusă în relaţie şi cu pro­gra­marea iniţială - anume ca în semestrul unu să cheltuiască toţi banii de investiţii, pentru ca în semestrul al doilea să vină cu sume suplimentare. Cât să «suplimentezi» însă de la opt la 36 de miliarde? În plus, cheltuielile devin imposibile şi din punctul de vedere tehnologic. Pentru că, în a doua parte a anului, lunile bune de lucru vor mai fi septembrie şi octombrie. Noiembrie şi decembrie devin luni problematice din cauza timpului", spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pentru companii investiţiile statului sunt extrem de importante întrucât oferă comenzi care au fost sugrumate nu doar de căderea generală a economiei, ci şi de decizii ale Guvernului de majorare a taxelor.

Cele mai mari investiţii ale statului au fost făcute în 2008 care a fost şi anul cu o puternică creştere economică (7,3% din PIB), când cheltuielile de capital au însemnat 26,7 mld. lei (7,2 mld. euro, la cursul mediu anual al BNR). Şeful Guvernului susţine că cele 36 mld. lei cheltuieli de capital în 2011 vor creşte în 2012 la 43 mld. lei (peste 10 mld. euro).

Pârvan nu contestă că anul acesta s-ar putea ajunge la cheltuieli importante de investiţii şi observă saltul calitativ din iunie (de la mai puţin de 250 mil. euro, media lunară a primelor cinci luni, la 700 mil. euro), dar spune că o estimare mai clară ar putea fi făcută după ce companiile de stat şi ministerele vor fi publicat stadiul proiectelor şi al investiţiilor, aşa cum a cerut premierul.

Emil Boc a cerut ministerelor în şedinţa de guvern de miercuri ca la întâlnirea următoare să-i prezinte proiectele de investiţii care vor fi finalizate anul acesta pentru că, spune premierul, dacă statul tot cheltuieşte atât, trebuie să se şi vadă: "Vrem să ne asigurăm că acei bani se duc acolo unde trebuie, pentru finalizarea în primul rând a unor lucrări începute, pentru cofinanţarea proiectelor europene care reprezintă o prioritate pentru noi şi, cu alte cuvinte, fiecare cetăţean poate să observe cum sunt cheltuiţi banii publici în România".

Premierul a cerut, de asemenea, ministerelor şi administraţiilor locale să publice pe site cheltuielile făcute cu investiţiile şi proiectele care au fost finalizate în 2010 şi care vor fi gata anul acesta, în aceeaşi idee: în deplină transparenţă oamenii să vadă ce face Guvernul.

"Noi am cerut de ani de zile ca aceste date să fie publice. Nu a vrut nimeni niciodată să ni le dea. Dacă le vor publica, vom vedea care sunt investiţiile la companiile de stat, care sunt proiectele. Dacă îi veţi întreba de diferenţa de la 8 mld. lei cheltuiţi la şase luni la 36 mld. lei, suma promisă, vor zice că s-au făcut lucrări şi nu s-au decontat. Poate, dar nu sunt lucrări de asemenea dimensiuni astfel încât la finele anului să fie decontate lucrări până la 36 mld. lei", spune Pârvan.

Guvernul trebuie să mărească investiţiile pentru a susţine intern economia care are o creştere anemică şi depinde în cea mai mare măsură de exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO