Eveniment

Premierul le reproseaza dur ministrilor Vladescu si Seitan ca vorbesc prea mult

Premierul le reproseaza dur ministrilor Vladescu si Seitan ca vorbesc prea mult
23.02.2010, 23:10 35

Pentru prima data de cand este sef la Palatul Victoria,premierul (care ieri a implinit doua luni de la depunereajuramantului in fruntea Guvernului Emil Boc 3) a pus piciorul inprag: scotandu-i din sala de sedinta a Guvernului pe secretarii destat, el le-a spus ministrilor sai ca, daca mai lanseaza ipotezecare nu au fost discutate in guvern, vor fi dati afara.

Printre cei vizati s-ar fi numarat, potrivit Mediafax, ministrulmuncii, Mihai Seitan, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.Supararea premierului a plecat de la o declaratie a sefuluifinantelor, potrivit careia toate pensiile ar putea fi impozitate,o declaratie facuta intr-o dimineata si pe care premierul a trebuitsa o dezminta cateva ore mai tarziu.

Nu este prima data cand Emil Boc se vede obligat sa infirmeproiecte lansate de ministri. Seitan a sustinut ca dinadministratie vor fi disponibilizati in acest an 80.000 de oamenisi a afirmat ca drepturile de autor vor fi impozitate. Boc a negat:simple ipoteze! Ministrul sanatatii, Attila Cseke, a prezentat taxafast-food ca pe o certitudine. Premierul a intervenit: nu s-adiscutat in guvern. Proprietatile trebuie impozitate la valoarea depiata, a sustinut Vladescu. Premierul a scos cu mana lui castaneledin foc. Pana ieri.

Putine vesti bune pentru business

Ieri s-au implinit doua luni de cand Guvernul Boc 3 a depusjuramantul si a inchis criza politica ce a condus apoi ladeblocarea discutiilor cu FMI. Insa, din masurile luate de guvernin aceasta perioada, doar cateva reprezinta, in opinia mediului deafaceri, vesti bune. Restul, dupa cum spune Cristian Parvan,secretarul general al Asociatiei Oamenilor de afaceri (AOAR), potfi considerate masuri impotriva mediului de afaceri.

"Prelungirea masurii somajului tehnic si a programului Rablasunt singurele masuri bune. Altele, precum plata anticipata aimpozitului pe profit, sunt masuri impotriva mediului de afaceri",spune el.

Oamenii de afaceri se plang ca nu sunt luati inseama

Parvan afirma ca Guvernul nu a luat in seama nimic dinobservatiile AOAR.

"Impozitul minim nu a disparut asa cum s-a promis; s-a anuntatun impozit forfetar, dar inca nu stim nimic despre el. Apoi apartot felul de amenintari, cum ar fi plata CAS pentru drepturile deautor. Se anunta ca vor fi facute investitii, dar am cerut lista cuaceste investitii, insa nimeni nu o are. Am cerut cresterea sumelorpentru reabilitarea termica a blocurilor, nu s-a facut; am dorit caprogramul Prima Casa sa se adreseze doar locuintelor noi, dar ei auextins-o la ANL", spune Parvan.

Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a IndustrieiUsoare (FEPAIUS), spune ca doar doua masuri sunt de laudat laactualul guvern, anume prelungirea somajului tehnic si o ordonantaadoptata ieri, prin care angajatorilor care angajeaza someri leeste scutita, pentru o vreme, contributia la asigurarilesociale.

"Premierul a promis disparitia impozitului minim, dar el existainca. Apoi, legea 320/2009 prevede scutirea de la impozit aprofitului reinvestit, dar acest lucru este doar pe hartie, pentruca te impiedici de alte legi. Lucrurile majore, precum relaxareacreditarii, nu s-au rezolvat."

Contributii zero pentru somerii angajati: "Degeabasuntem scutiti de taxe, daca nu gasim oamenicalificati"

Firmele care vor angaja someri anul acesta vor fi scutite deplata tuturor contributiilor sociale pentru o perioada de saseluni, daca cel angajat este in somaj de trei luni si ramane infunctie cel putin un an, potrivit unei ordonante de urgentaadoptate ieri de Guvern. Angajatorii din mediul privat spun ca iauin considerare masura, dar nu cred in eficienta ei, intrucat ceicare fac angajari au nevoie de personal calificat, cu experienta delucru si este putin probabil sa gaseasca oamenii de care au nevoiein randurile somerilor. "Masura are o tenta de protectie sociala,dar n-o vad ca pe un motor de business. Angajatorii din mediulprivat au facut «curat» in 2009, pe considerente de business, iarnoile angajari se vor face pe criterii de performanta. Nu magandesc sa iau in calcul o astfel de masura, pentru ca in sectorulIT avem nevoie de forta de munca calificata", sustine AdrianLupulescu, directorul de resurse umane al Freescale SemiconductorRomania, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali desemiconductori. De aceeasi parere este si Mihai Sindrilaru,director general in cadrul retailerului german de imbracaminte siaccesorii New Yorker, care nu ar angaja someri doar pentru a scapapentru o perioada de taxe. "Degeaba esti scutit de taxe dacaangajatul respectiv nu are experienta, de exemplu. Nu cred ca ocompanie multinationala ar angaja someri doar de dragul de a nuplati taxele, pentru ca luam in considerare alte criterii laangajare", spune Sindrilaru. Maria Grapini, director general alfirmei Pasmatex si presedintele Federatiei Patronale din IndustriaUsoara (FEPAIUS), care reprezinta 10.000 de firme din Romania dindomeniul textilelor, confectiilor si pielariei, crede ca esteposibil sa foloseasca noua masura la compania pe care o conduce."Singura problema o reprezinta pregatirea pe care acel somer o arepentru locul de munca oferit de angajator." Noua masura ar puteaaduce o economie de peste 110 mil. euro la bugetul asigurarilor desomaj, in timp ce bugetul asigurarilor sociale s-ar putea reduce cu43 mil. euro. Adelina Mihai

Ce masuri anticriza a luat guvernul Boc 3

Prima casa 2

Incepand cu acest an, prin «Prima casa» pot fi cumparate silocuintele ANL. Programului i s-au alocat 700 mil. euro. Pragulpana la care statul garanteaza imprumuturile bancare a crescut la70.000 - 75.000 de euro in cazul locuintelor noi si a ramas la60.000 de euro la locuintele vechi.

Somajul tehnic

Dupa o perioada de incertitudine, guvernul a decis prelungireamasurii somajului tehnic, in care angajatorul il poate trimiteacasa pe angajat cu 75% din salariu, vreme de trei luni, fiindscutit de plata CAS. Efortul prognozat de Guvern este de 349 mil.lei.

Acordul cu FMI

Adoptatea legii bugetului de stat si a bugetului asigurarilor,la mijlocul lui ianuarie, a deschis calea deblocarii transelor treisi patru din acordul cu FMI (2,3 mld. euro), lucru care acontribuit la mentinerea stabilitatii leului.

Noua lege a pensiilor

A intrat in dezbatere proiectul legii unice a pensiilor, care,ca si legea salarizarii din sistemul bugetar, a produs dispute.

Programul Rabla

Programul a fost prelungit si in 2010. Prima de casare a ramasla 3.800 de lei, dar a fost introdus un sistem de voucheretransmisibile. Un client poate folosi pana la trei voucheresimultan si poate obtine, astfel, o reducere pentru o masina nouade 2.700 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO